Un pas obișnuit în multe preparate de patiserie, inclusiv în cofetăria de casă, topirea ciocolatei este utilă pentru realizarea cremelor, mousse-urilor, glazurilor și chiar a decorațiunilor. Pot exista diferite niveluri de dificultate, dar pentru fiecare este esențial să se obțină un rezultat perfect, ceea ce înseamnă mai presus de toate un aspect lucios și o consistență fluidă, în care nu sunt permise cocoloașe. Potrivit cookist.it, este important să ne amintim că există diferite tipuri de ciocolată.
În cazul ciocolatei negre, al ciocolatei cu lapte și al ciocolatei albe, compoziția ingredientelor se schimbă (între masa de cacao, zaharuri și unt de cacao), având astfel temperaturi de topire diferite: prima se topește între 50 °C și 55 °C, a doua în jur de 45-50 °C, în timp ce a treia, fiind practic lipsită de masă, are un punct de topire mai scăzut, care este în jur de 45 °C.
Topirea ciocolatei în bain-marie
Metoda bain-marie este una dintre cele mai simple și mai reușite, deși este bine să respectați câteva precauții pentru a evita surprizele neplăcute. În primul rând, rupeți batonul în bucăți mici de aceeași dimensiune: cel mai bine este să îl tocați grosier, pentru a se topi uniform, și transferați-l într-un bol din oțel sau din sticlă borosilicată. În acest moment, umpleți o cratiță sau o oală (în funcție de mărimea recipientului) cu puțină apă și aduceți la fierbere. Reduceți ușor focul (sau temperatura de inducție) și puneți bolul cu ciocolata deasupra, având grijă ca fundul să nu atingă apa. Se amestecă ușor cu o spatulă de silicon. Ciocolata se va topi încet, încet datorită așa-numitei metode indirecte, elementul care produce căldură neintrând în contact cu ciocolata.
Topirea ciocolatei în cuptorul cu microunde
O soluție foarte populară, pentru că este practică și rapidă: cuptorul cu microunde este vedeta. După cum se știe, distribuția căldurii în alimente atunci când acestea sunt încălzite în acest aparat nu este omogenă, așa că trebuie pusă în aplicare o strategie precisă. Pentru a obține o consistență de top, trebuie să tăiați ciocolata în bucăți mici, încercând să le faceți de aceeași dimensiune, și să le puneți într-un recipient adecvat. Setați o temperatură medie de 600 de watt, închideți ușa și începeți să topiți ciocolata timp de 30 până la 60 de secunde. Cheia este să faceți acest lucru în intervale scurte de aproximativ 30 de secunde la un moment dat, amestecând între fiecare pauză pentru a distribui căldura. Alegeți această opțiune atunci când aveți cantități mici de produs de topit, poate pentru a le pune în interiorul unui aluat sau pentru o simplă garnitură finală, astfel încât să vă optimizați timpul.
Topirea ciocolatei într-un cuptor tradițional
Deși este o opțiune mai puțin populară decât cele anterioare, poate fi folosit și cuptorul tradițional. Cum se procedează? Procedura presupune preîncălzirea cuptorului în modul static la o temperatură scăzută, de aproximativ 50 °C (ceea ce nu este posibil la toate modelele) și așezarea ciocolatei tocate într-un vas de copt adecvat. Odată introdusă în cuptor, căldura se va distribui încet și ciocolata va începe să se topească. Totuși, chiar și în acest caz, trebuie să o amestecați din când în când, tot pentru a vă asigura că se topește uniform și pentru a preveni riscul de ardere, în special la suprafață.
Cum să o topești pentru a obține glazuri și creme netede, fără cocoloașe
Adevărata provocare atunci când ai de-a face cu ciocolata care trebuie topită este obținerea unei texturi netede și catifelate, ceea ce este foarte important atunci când faci glazuri de acoperire sau creme de tip ganaș. Evitați șocurile de temperatură: ingredientele care se adaugă la ciocolată, cum ar fi smântâna, untul sau laptele trebuie să fie la temperatura camerei sau ușor încălzite. Un contrast puternic ar putea-o face granuloasă. Ustensilele folosite joacă, de asemenea, un rol: de exemplu, într-un ganaș, după ce turnați crema peste ciocolata tocată, emulsificați cu un mixer cu imersie pentru un amestec mai strălucitor și mai mătăsos.
Mai multe sfaturi pentru un rezultat perfect:
- Alegeți o ciocolată de calitate: citind eticheta de pe ambalaj, orientați-vă către un produs în care ingredientele sunt echilibrate, iar untul de cacao este singura grăsime prezentă.
- Nu topiți direct în cratiță pe foc: contactul dintre ciocolată și metal va face ca căldura să se răspândească prea repede, riscând să o ardeți.
- Nu adăugați apă: dacă ciocolata este prea densă în timpul topirii, puteți corecta acest lucru cu puțin unt, smântână sau lapte, care sunt alimente grase, în timp ce apa ar avea efectul de a separa amestecul, dezvoltând cocoloașe.
- Verificați temperatura camerei: dacă încăperea în care vă aflați este prea rece, ciocolata se poate răci și solidifica din nou rapid, îngreunând prelucrarea. Temperatura ideală este între 20 °C și 24 °C.