Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să prepari Lava Cake perfect: secretele pentru un miez lichid și exterior pufos

    23/02/20253 Mins Read17
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Prăjitura vulcan de ciocolată sau lava cake este un desert clasic, cu un miez moale și exterior pufos. Având o textură bogată, este exact desertul la care toți pofticioșii salivează. Totuși, modul de preparare necesită multă atenție pentru un rezultat ca la carte. În loc să obții acea lavă de ciocolată curgătoare, riscul este să rămâi cu un pandișpan uscat sau, mai rău, să descoperi că nu se desprinde din tavă. Aceste probleme sunt destul de comune în rândul gospodinelor, dar nu trebuie să te descurajeze. Există câteva secrete prin care să obții cel mai apetisant desert, notează Mashed.

    Înarmează-te cu răbdare, pentru că vom analiza cele mai frecvente greșeli pe care le faci când prepari lava cake, de la obținerea acelui centru lichid, la asigurarea unei arome perfecte. Așadar, data viitoare când vei găti această prăjitură, vei ști cum să obții rezultatul dorit. Multe gospodine cred că vulcanul de ciocolată este doar o prăjitură simplă și necoaptă în mijloc. Însă această abordare e greșită! În schimb, secretul este un ganache de ciocolată care să se topească la cuptor.

    Ce fel de ciocolată să folosești pentru un gust bogat

    În ceea ce privește ciocolata, calitatea este esențială. Trung Vu, bucătar și patiser la campusul din New York al Institutului de Educație Culinară, susține că trebuie să folosești ciocolată bună pentru ganache. Se recomandă ciocolata de tip „couverture”, mai bogată în unt de cacao, pentru o topire perfectă. Mărci precum Lindt sunt ideale, iar procentul de cacao influențează intensitatea aromei. În general, cu cât proporția de cacao este mai mare, cu atât gustul prăjiturii va fi mai bogat. Procentul de cacao este foarte important, potrivit lui Davide Negri, patiser-șef la DeQuattro Restaurant Group, care deține cinci restaurante, inclusiv Pane e Vino din Providence, Rhode Island.

    „Cu cât procentul este mai mare, cu atât gustul este mai bogat”, spune el. „De obicei folosesc 65% cacao, dar experimentez cu diferite tipuri și mărci de ciocolată”. Un procent mai mare înseamnă mai multă aromă.

    sursa foto: Freepik
    sursa foto: Freepik

    Unde greșești când prepari lava cake

    De asemenea, crema trebuie să aibă proporțiile corecte de smântână și ciocolată. Dacă folosești ciocolată cu lapte sau albă, va trebui să ajustezi cantitățile de smântână. O altă greșeală frecventă este amestecarea prea energică a ingredientelor. Tehnica duce la un aluat prea dens sau prea ușor, afectând textura prăjiturii. Trebuie să amesteci cu atenție, astfel încât să nu lași cocoloașe de făină. Folosește o spatulă de cauciuc și omogenizează ușor.

    „De multe ori, ciocolata nu este complet încorporată sau este bătută prea mult”, dezvăluie Jennifer Luxmoore, patiser profesionist și proprietara Sin Bakery din Providence, Rhode Island.

    La ce temperatură se coace perfect

    În plus, prăjitura lava cake trebuie coaptă într-un cuptor preîncălzit la temperaturi mai ridicate decât în mod normal, la aproximativ 230°C. În felul acesta, partea exterioară a prăjiturii se coace rapid, în timp ce interiorul rămâne lichid. Timpul de coacere este crucial; o coacere prea lungă va duce la o prăjitură complet gătită, fără „lavă” în mijloc, iar o coacere insuficientă va face ca desertul să nu aibă structura dorită.

    Nu uita nici de tavă! Trebuie unsă cu unt sau ulei, apoi presărată cu cacao pentru ca prăjitura să nu se lipească de pereții săi. Deși prăjitura vulcan de ciocolată pare un desert simplu, fiecare detaliu contează ca să obții acea combinație perfectă de exterior gătit și interior topit, iar cele mai mici greșeli pot face diferența între un succes și un eșec.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Cultură 14/07/2025

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Muncă 14/07/2025

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Gastronomie 14/07/2025

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Populare în ultima lună
    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului
    12/07/2025149 Views
    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân
    13/07/202580 Views
    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci
    10/07/202570 Views
    Cel mai potrivit pește pentru vară: de ce să-l alegi și cum îl poți prepara
    13/07/202557 Views
    Recomandate
    Cultură 14/07/202510 Mins Read11 Views

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Cristian Braga, Bianca Iordachi, Andrian Banaru și Dumitrița Delev sunt patru dintre cei 89 de…

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Peste 31 milioane de lei pierduți în 2024 din fraude cu carduri: Ce arată cifrele BNM

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Cele mai populare

    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului

    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân

    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.