Bananele se numără printre cele mai populare și mai apreciate fructe din lume: datorită versatilității, numeroaselor beneficii și gustului lor dulceag. Dezavantajul? Faptul că este un fruct delicat: odată recoltat, continuă să se coacă, modificându-și valorile nutriționale și proprietățile organoleptice, iar dacă este expus la temperaturi ridicate o face mai repede, riscând să fie prea copt într-un timp foarte scurt. Potrivit cookist.it, a „uita” o banană poate echivala cu a o irosi, motiv pentru care este important să o depozitați în cel mai bun mod posibil.
Cel mai eficient mod de a păstra bananele este la temperatura camerei, mai ales atunci când nu sunt încă complet coapte. Trebuie așezate într-un loc răcoros și uscat, departe de lumina directă a soarelui, deoarece căldura excesivă accelerează procesul de coacere. Dacă preferați să-l încetiniți, există un truc: separați banană cu banană și înfășurați tulpina în folie de staniol sau alimentară, pentru a inhiba eliberarea etilenei.
Cum să păstrați bananele în frigider
Mulți oameni se întreabă dacă este posibil să se păstreze bananele în frigider, deoarece auzim adesea că frigul nu este un prieten al acestui fruct de origine tropicală. Adevărat sau fals? Adevărul este că frigiderul poate fi un bun aliat în stoparea coacerii excesive a bananelor atunci când acestea sunt deja coapte, astfel încât depozitarea celor necoapte nu este recomandată. În plus, trebuie acordată atenție câtorva detalii: coaja tinde să se întunece rapid la temperaturi scăzute (de obicei între 2 °C și 8 °C în aparat). Acest lucru nu afectează culoarea interiorului, care rămâne intact, dar își pierde prospețimea. Pentru o banană întreagă, alegeți compartimentul special pentru fructe și legume: odată tăiată, însă, cel mai bine este să transferați banana într-un recipient etanș și să o consumați în termen de 24 de ore.
Pot fi congelate?
Majoritatea alimentelor pot fi puse în congelator, iar banana nu face excepție. Singura regulă reală este să îndepărtați în prealabil coaja. Bananele tăiate în bucăți și împărțite în pungi pentru o singură porție, marcate cu cantitatea și data corecte, reprezintă o economie de spațiu clară în comparație cu congelarea lor întregi. Pentru a le utiliza, le puteți dezgheța la temperatura camerei timp de câteva minute: textura nu va mai fi fermă, ci va avea tendința de a se sfărâma. Ce înseamnă acest lucru? Că bananele nu sunt potrivite pentru a fi consumate singure ca gustare sau într-o salată de fructe, dar sunt perfecte în amestecuri de prăjituri pentru copt, cum ar fi o pâine cu banane. Și nu uitați că mai multe rețete ușoare și practice de smoothie sau milkshake încep cu fructe congelate. Cât timp rezistă acestea? Le puteți păstra timp de 3 până la 6 luni.
Cum să nu se înnegrească: câteva sfaturi
Cu cât trece mai mult timp, cu atât banana se înnegrește mai mult: este unul dintre acele fructe care continuă să se coacă chiar și după ce au fost desprinse de planta care le hrănește. Banana se înnegrește atât la nivelul pielii, cât și al pulpei: motivul este oxidarea, un proces natural care are loc din cauza expunerii la aer. În esență, există două măsuri de precauție care pot fi luate: pentru înnegrirea cojii, se aplică regulile de depozitare la temperatura camerei, fără surse de căldură în apropiere și fără lumină directă; în timp ce pentru a împiedica transformarea pulpei în maro, aceasta poate fi stropită cu suc de lămâie, lime sau portocală, deoarece acidul citric și acidul ascorbic (mai bine cunoscut ca vitamina C) frânează înnegrirea.