Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să păstrezi bananele proaspete mai mult timp: sfaturi și trucuri utile

    20/02/20253 Mins Read34
    Sursa: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Bananele se numără printre cele mai populare și mai apreciate fructe din lume: datorită versatilității, numeroaselor beneficii și gustului lor dulceag. Dezavantajul? Faptul că este un fruct delicat: odată recoltat, continuă să se coacă, modificându-și valorile nutriționale și proprietățile organoleptice, iar dacă este expus la temperaturi ridicate o face mai repede, riscând să fie prea copt într-un timp foarte scurt. Potrivit cookist.it, a „uita” o banană poate echivala cu a o irosi, motiv pentru care este important să o depozitați în cel mai bun mod posibil.

    Cel mai eficient mod de a păstra bananele este la temperatura camerei, mai ales atunci când nu sunt încă complet coapte. Trebuie așezate într-un loc răcoros și uscat, departe de lumina directă a soarelui, deoarece căldura excesivă accelerează procesul de coacere. Dacă preferați să-l încetiniți, există un truc: separați banană cu banană și înfășurați tulpina în folie de staniol sau alimentară, pentru a inhiba eliberarea etilenei.

    Cum să păstrați bananele în frigider

    Mulți oameni se întreabă dacă este posibil să se păstreze bananele în frigider, deoarece auzim adesea că frigul nu este un prieten al acestui fruct de origine tropicală. Adevărat sau fals? Adevărul este că frigiderul poate fi un bun aliat în stoparea coacerii excesive a bananelor atunci când acestea sunt deja coapte, astfel încât depozitarea celor necoapte nu este recomandată. În plus, trebuie acordată atenție câtorva detalii: coaja tinde să se întunece rapid la temperaturi scăzute (de obicei între 2 °C și 8 °C în aparat). Acest lucru nu afectează culoarea interiorului, care rămâne intact, dar își pierde prospețimea. Pentru o banană întreagă, alegeți compartimentul special pentru fructe și legume: odată tăiată, însă, cel mai bine este să transferați banana într-un recipient etanș și să o consumați în termen de 24 de ore.

    Pot fi congelate?

    Majoritatea alimentelor pot fi puse în congelator, iar banana nu face excepție. Singura regulă reală este să îndepărtați în prealabil coaja. Bananele tăiate în bucăți și împărțite în pungi pentru o singură porție, marcate cu cantitatea și data corecte, reprezintă o economie de spațiu clară în comparație cu congelarea lor întregi. Pentru a le utiliza, le puteți dezgheța la temperatura camerei timp de câteva minute: textura nu va mai fi fermă, ci va avea tendința de a se sfărâma. Ce înseamnă acest lucru? Că bananele nu sunt potrivite pentru a fi consumate singure ca gustare sau într-o salată de fructe, dar sunt perfecte în amestecuri de prăjituri pentru copt, cum ar fi o pâine cu banane. Și nu uitați că mai multe rețete ușoare și practice de smoothie sau milkshake încep cu fructe congelate. Cât timp rezistă acestea? Le puteți păstra timp de 3 până la 6 luni.

    Cum să nu se înnegrească: câteva sfaturi

    Cu cât trece mai mult timp, cu atât banana se înnegrește mai mult: este unul dintre acele fructe care continuă să se coacă chiar și după ce au fost desprinse de planta care le hrănește. Banana se înnegrește atât la nivelul pielii, cât și al pulpei: motivul este oxidarea, un proces natural care are loc din cauza expunerii la aer. În esență, există două măsuri de precauție care pot fi luate: pentru înnegrirea cojii, se aplică regulile de depozitare la temperatura camerei, fără surse de căldură în apropiere și fără lumină directă; în timp ce pentru a împiedica transformarea pulpei în maro, aceasta poate fi stropită cu suc de lămâie, lime sau portocală, deoarece acidul citric și acidul ascorbic (mai bine cunoscut ca vitamina C) frânează înnegrirea.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Gastronomie 26/12/2025

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025154 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202580 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read0 Views

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Unde îți așezi telefonul când ești la masă? Este politicos să spui „poftă bună”? Și…

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.