Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să gătești leguminoasele uscate pentru a le păstra toți nutrienții. Sfaturi pentru o masă sănătoasă

    11/03/20254 Mins Read24
    Sursa foto: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    De foarte multe ori, din motive de comoditate, tindem să cumpărăm leguminoase deja fierte, gata de utilizare și vândute în borcane de lungă durată. Este cu siguranță cel mai rapid mod de a găti fasole, năut și linte atunci când nu aveți prea mult timp. Dar dacă doriți să vă bucurați pe deplin de toți nutrienții care fac din leguminoase un aliment de bază în alimentația noastră, atunci cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să le cumpărați uscate, scrie cookist.it.

    Leguminoasele uscate necesită unele îngrijiri pentru a fi utilizate corect: în primul rând, este necesar să le lăsați la înmuiat o perioadă lungă de timp și apoi este important să înțelegeți care este cea mai eficientă metodă de gătit pentru a le păstra toate proprietățile.

    Primul pas: înmuierea

    Primul pas pe care trebuie să îl faceți pentru a procesa corect leguminoasele uscate este să le înmuiați în apă rece pentru o anumită perioadă de timp care variază de la legumă la legumă. Înmuierea este esențială deoarece are rolul de a rehidrata amidonul și fibrele conținute de leguminoase și, desigur, de a le înmuia înainte de gătire. Această operațiune este unul dintre motivele pentru care mulți oameni nu cumpără leguminoase uscate: a decide să le gătească înseamnă a începe să le prelucreze cu câteva ore înainte și nu toată lumea are timp sau chef să facă acest lucru. Timpul de înmuiere variază de la un minim de 2 ore pentru unele tipuri de linte și mazăre, la un maxim de 24 de ore pentru năutul fără coajă; toate celelalte leguminoase (fasole, năut etc.) trebuie înmuiate în apă rece timp de aproximativ 12 ore. Dacă se menționează pe ambalaj, în unele cazuri va trebui să schimbați apa o dată sau de două ori în timpul perioadei de înmuiere, notează cookist.it.

    Sursa foto: cookist.it

    Dacă nu dispuneți de mult timp, dar aveți un cuptor cu microunde, puteți reduce considerabil timpul de înmuiere al legumelor uscate. Cum să faceți acest lucru? Este foarte simplu, trebuie doar să le înmuiați într-un vas potrivit pentru cuptorul cu microunde, luând în considerare 3 căni de apă pentru fiecare cană de leguminoase, să porniți cuptorul cu microunde la o putere de 600/800W timp de aproximativ 10 minute sau până când apa a ajuns la punctul de fierbere și să lăsați să stea cel puțin 40 de minute cu capacul închis. După acest timp, tot ce trebuie să faceți este să clătiți leguminoasele sub jet de apă și să le gătiți.

    Gătirea în apă (rece)

    Cea mai bună modalitate de a păstra cât mai intacte proprietățile legumelor uscate este să le gătiți foarte încet, ușor și în multă apă. Atenție, atunci când le scufundați în oală, apa trebuie să fie strict rece, deoarece tocmai creșterea treptată a temperaturii permite ca proprietățile nutritive să nu se piardă. Pentru a găti corect leguminoasele, este deci necesar să le transmiteți căldura cât mai ușor posibil și, pentru a face acest lucru, este necesar să folosiți fierberea ușoară. Dacă puteți, este de preferat să folosiți o cratiță sau o cratiță de lut înaltă, cu fundul gros, cel mai potrivit tip pentru gătitul prelungit: va trebui să o umpleți cu apă rece, nesărată (pe baza unei cantități duble sau triple de leguminoase care urmează să fie gătite), să puneți în ea leguminoasele care urmează să fie gătite, înmuiate în prealabil, și apoi să mențineți totul la o temperatură constantă de aproximativ 80°C, identificabilă prin eliberarea unor bule sporadice. Folosiți un capac, tot din lut sau sticlă, pentru a nu fi nevoiți să adăugați continuu lichidul evaporat și să amestecați atunci când este necesar.

    Timpii de gătire pentru leguminoasele uscate, ca și timpii de înmuiere, variază în funcție de leguminoasele pe care urmează să le gătiți:

    • Năutul va trebui gătit în medie timp de două până la trei ore.
    • În funcție de mărime și varietate, fasolea și fasolea boabe vor avea nevoie între una și două ore pentru a se găti.
    • Lintea nu va trebui să se gătească mai mult de 40 de minute, în unele cazuri chiar 20 de minute.

    În orice caz, cel mai bun mod de a ști dacă leguminoasele sunt fierte și gata de a fi savurate este întotdeauna doar să gustați.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Gastronomie 13/06/2025

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Mediu 13/06/2025

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.048 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025650 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20254 Mins Read49 Views

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ardeii grași sunt acele legume colorate și crocante care apar peste tot, în taco, pizza,…

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Copiii pot avea frecvent probleme digestive în sezonul cald și în călătorii. Cum știi că cel mic este deshidratat și ce măsuri trebuie să iei?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.