De foarte multe ori, din motive de comoditate, tindem să cumpărăm leguminoase deja fierte, gata de utilizare și vândute în borcane de lungă durată. Este cu siguranță cel mai rapid mod de a găti fasole, năut și linte atunci când nu aveți prea mult timp. Dar dacă doriți să vă bucurați pe deplin de toți nutrienții care fac din leguminoase un aliment de bază în alimentația noastră, atunci cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să le cumpărați uscate, scrie cookist.it.
Leguminoasele uscate necesită unele îngrijiri pentru a fi utilizate corect: în primul rând, este necesar să le lăsați la înmuiat o perioadă lungă de timp și apoi este important să înțelegeți care este cea mai eficientă metodă de gătit pentru a le păstra toate proprietățile.
Primul pas: înmuierea
Primul pas pe care trebuie să îl faceți pentru a procesa corect leguminoasele uscate este să le înmuiați în apă rece pentru o anumită perioadă de timp care variază de la legumă la legumă. Înmuierea este esențială deoarece are rolul de a rehidrata amidonul și fibrele conținute de leguminoase și, desigur, de a le înmuia înainte de gătire. Această operațiune este unul dintre motivele pentru care mulți oameni nu cumpără leguminoase uscate: a decide să le gătească înseamnă a începe să le prelucreze cu câteva ore înainte și nu toată lumea are timp sau chef să facă acest lucru. Timpul de înmuiere variază de la un minim de 2 ore pentru unele tipuri de linte și mazăre, la un maxim de 24 de ore pentru năutul fără coajă; toate celelalte leguminoase (fasole, năut etc.) trebuie înmuiate în apă rece timp de aproximativ 12 ore. Dacă se menționează pe ambalaj, în unele cazuri va trebui să schimbați apa o dată sau de două ori în timpul perioadei de înmuiere, notează cookist.it.

Dacă nu dispuneți de mult timp, dar aveți un cuptor cu microunde, puteți reduce considerabil timpul de înmuiere al legumelor uscate. Cum să faceți acest lucru? Este foarte simplu, trebuie doar să le înmuiați într-un vas potrivit pentru cuptorul cu microunde, luând în considerare 3 căni de apă pentru fiecare cană de leguminoase, să porniți cuptorul cu microunde la o putere de 600/800W timp de aproximativ 10 minute sau până când apa a ajuns la punctul de fierbere și să lăsați să stea cel puțin 40 de minute cu capacul închis. După acest timp, tot ce trebuie să faceți este să clătiți leguminoasele sub jet de apă și să le gătiți.
Gătirea în apă (rece)
Cea mai bună modalitate de a păstra cât mai intacte proprietățile legumelor uscate este să le gătiți foarte încet, ușor și în multă apă. Atenție, atunci când le scufundați în oală, apa trebuie să fie strict rece, deoarece tocmai creșterea treptată a temperaturii permite ca proprietățile nutritive să nu se piardă. Pentru a găti corect leguminoasele, este deci necesar să le transmiteți căldura cât mai ușor posibil și, pentru a face acest lucru, este necesar să folosiți fierberea ușoară. Dacă puteți, este de preferat să folosiți o cratiță sau o cratiță de lut înaltă, cu fundul gros, cel mai potrivit tip pentru gătitul prelungit: va trebui să o umpleți cu apă rece, nesărată (pe baza unei cantități duble sau triple de leguminoase care urmează să fie gătite), să puneți în ea leguminoasele care urmează să fie gătite, înmuiate în prealabil, și apoi să mențineți totul la o temperatură constantă de aproximativ 80°C, identificabilă prin eliberarea unor bule sporadice. Folosiți un capac, tot din lut sau sticlă, pentru a nu fi nevoiți să adăugați continuu lichidul evaporat și să amestecați atunci când este necesar.
Timpii de gătire pentru leguminoasele uscate, ca și timpii de înmuiere, variază în funcție de leguminoasele pe care urmează să le gătiți:
- Năutul va trebui gătit în medie timp de două până la trei ore.
- În funcție de mărime și varietate, fasolea și fasolea boabe vor avea nevoie între una și două ore pentru a se găti.
- Lintea nu va trebui să se gătească mai mult de 40 de minute, în unele cazuri chiar 20 de minute.
În orice caz, cel mai bun mod de a ști dacă leguminoasele sunt fierte și gata de a fi savurate este întotdeauna doar să gustați.