Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să folosești cojile de mandarină: de la dulceață la infuzie și condimente

    19/11/20255 Mins Read23
    Sursa foto: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Mandarinele, citricele mici, dar delicioase, tipice sezonului rece, sunt un adevărat concentrat de aromă și gust. Feliile lor sunt foarte gustoase, versatile în bucătărie și extrem de benefice. La fel ca toate citricele, sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de vitamina C, dar sunt bogate și în vitaminele A și P, în acid folic, precum și în minerale precum potasiu, calciu și fosfor, notează cookist.it.

    Mandarinele ajută la reglarea tranzitului intestinal, la combaterea afecțiunilor sezoniere și au un conținut scăzut de grăsimi. Beneficiile lor se regăsesc chiar și în coajă: în aceasta se concentrează o mare parte dintre proprietățile care fac aceste fructe atât de valoroase. Iată câteva idei interesante pentru a recicla cojile de mandarină, în farfurie și nu numai, astfel încât să evităm risipa unui ingredient atât de prețios. Și nu uita regula de aur: folosește doar coaja mandarinelor bio, complet naturale și netratate.

    Coji confiate

    La fel cum se procedează cu coaja de portocală, și din coaja de mandarină poți prepara coji confiate. Procesul este identic și foarte simplu: îndepărtează partea albă a cojii, cea mai amară, apoi taie coaja în fâșii, pe care le vei pune într-o cratiță acoperite cu apă. Lasă-le pe foc până când apa începe să fiarbă, apoi scurge fâșiile și repetă aceeași operațiune de cel puțin două ori, schimbând de fiecare dată apa: acest pas ajută la înmuierea cojilor și la reducerea gustului amărui.

    După ultima fierbere, scurge cojile, lasă-le să se usuce și să se răcească, apoi transferă-le într-o a doua oală largă și încăpătoare. Adaugă apă și zahăr în cantități egale și gătește la foc mic până când siropul se îngroașă, iar cojile devin caramelizate. Lasă coaja de mandarină să se usuce pe hârtie de copt, iar după ce s-a răcit o poți consuma ca atare sau o poți acoperi cu ciocolată pentru un rezultat și mai delicios.

    Coajă de mandarină uscată

    Un alt mod de a recicla cojile de mandarină este să le usuci, o metodă care îți permite să le păstrezi mult timp și să le folosești cu ușurință ca ingredient. Poți face acest lucru foarte simplu acasă: așază cojile într-o tavă și lasă-le aproximativ două ore în cuptor, la temperatură scăzută, fără a depăși 50°C. După ce sunt gata și s-au răcit, pune-le în blender și macină-le până se transformă într-o pulbere – un ingredient extraordinar de versatil, pe care îl poți folosi pentru a aromatiza creme și deserturi, dar și pentru a îmbogăți supe, paste sau risotto.

    Ulei aromatizat cu mandarină

    Ai încercat vreodată un ulei aromatizat? Este o modalitate creativă de a face uleiul extravirgin de măsline și mai special, iar acest lucru se poate realiza folosind numeroase ingrediente, printre care și mandarina. Prepararea lui acasă este foarte simplă: pune cojile în sticla cu ulei și lasă-le la infuzat timp de 10 zile, într-un loc întunecos, ferit de surse de căldură. La final, după ce filtrezi uleiul cu o strecurătoare și îndepărtezi cojile, îl poți folosi pentru a asezona orice fel de mâncare, oferindu-i un delicat gust citric.

    Sare aromatizată cu mandarină

    Un alt condiment special și foarte util pe care îl poți prepara din coji este sarea aromatizată cu mandarină, o rețetă extrem de simplă care te va cuceri pe loc. Pentru a o pregăti, pune sarea și coaja de mandarină rasă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, în proporția de o jumătate de coajă rasă la 12 lingurițe de sare. Pune tava în cuptor și lasă totul să se usuce la 50°C timp de aproximativ 10–15 minute, apoi lasă amestecul să se răcească și păstrează atât sarea, cât și cojile într-un borcan de sticlă cu închidere ermetică. Încearc-o pentru a asezona preparatele pe bază de pește — nu vei mai putea renunța la ea.

    Infuzie de mandarină

    Cojile sunt perfecte pentru a obține infuzii gustoase și aromate, iar cele de mandarină nu fac excepție. Pentru un ceai delicios și benefic, cu aromă citrică, trebuie doar să speli bine cojile, să le pui într-un ibric cu apă și să le lași să fiarbă. După ce apa ajunge la punctul de fierbere, mai lasă totul pe foc încă două minute. Oprește focul, lasă infuzia să se odihnească încă 5 minute, apoi strecoar-o și bucură-te de băutura obținută, îndulcind-o după preferințe cu puțină miere sau cu îndulcitorul pe care îl folosești de obicei.

    Dulceață din coji de mandarină

    Știai că gemurile și dulcețurile nu se prepară doar din pulpă, ci sunt perfecte și cojile? Pentru o dulceață de mandarină delicioasă și foarte parfumată, este nevoie să lași cojile la macerat în apă timp de 3–4 zile, schimbând apa de două ori pe zi. După perioada de macerare, fierbe cojile în apa folosită la ultima schimbare, timp de aproximativ 20 de minute, apoi scurge-le și pasează-le cu ajutorul unui blender. Amestecă pasta obținută cu zahăr într-o oală, în cantități egale (de exemplu, 100 g zahăr la 100 g coji) și fierbe până când apa se evaporă complet. În acest moment, dulceața este gata: trebuie doar să o păstrezi în borcane de sticlă sterilizate, cu închidere ermetică, și să o folosești după preferințe — întinsă pe pâine sau pe biscuiți, ori ca ingredient pentru diverse deserturi.

    Vezi și:

    O dantură sănătoasă începe în bucătărie: cum influențează alimentația sănătatea orală

    Ce beneficii pentru sănătate are fructul mango. Trei rețete simple pentru deserturi delicioase

    Zece alimente care pot asigura necesarul zilnic de vitamina C

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 21/11/2025

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Cultură 21/11/2025

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    RECOMANDATE 21/11/2025

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Populare în ultima lună
    Expresia „six seven”: Originea și semnificația fenomenului viral printre adolescenți
    18/11/2025832 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025520 Views
    Cele mai bine plătite joburi vacante din R. Moldova. Oferta lunii noiembrie 2025
    19/11/2025178 Views
    Medicamente în bagajul personal: reguli și restricții la vamă
    20/11/2025170 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 21/11/20254 Mins Read9 Views

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Odată cu apariția unui nou studiu care arată că mâncatul pe fond de anxietate ne…

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Cinci tone de bomboane cu aditiv interzis au fost reținute de ANSA la frontieră

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Cele mai populare

    Expresia „six seven”: Originea și semnificația fenomenului viral printre adolescenți

    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare

    Cele mai bine plătite joburi vacante din R. Moldova. Oferta lunii noiembrie 2025

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.