Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să faci o quiche clasică perfectă: rețetă franceză, reinterpretată cu rafinament

    21/04/20253 Mins Read22
    Sursa foto: Parade.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Deși rețetele virale de pe TikTok sunt distractive și adesea delicioase, uneori nu e nimic mai bun decât o variantă clasică, bine făcută. Iar când vine vorba despre mâncăruri tradiționale, mai ales cele cu influențe franceze, puțini o fac mai bine decât Jacques Pépin, arată parade.com.

    Celebrul bucătar, autor de cărți de bucate și fondator al Fundației Jacques Pépin, inspiră de zeci de ani prin simplitate și eleganță în bucătărie. Odată cu venirea primăverii, pe lângă binecunoscuta lui sparanghel sotat în unt și ouăle jumări impecabile, revine în centrul atenției o rețetă îndrăgită: quiche Lorraine, pregătită după modelul mamei sale, dar cu mici ajustări personale.

    Rețeta clasică de Quiche Lorraine, pas cu pas

    Rețeta se împarte în două părți: aluatul și umplutura. Poți folosi și aluat de tartă din comerț, dar Pépin oferă câteva ponturi utile dacă vrei să-l prepari acasă.

    Aluatul

    • Alege untul potrivit: Taie un pachet de 110 grame de unt (rece, dar nu congelat) în bucățele. Astfel se va încorpora mai ușor în făină, rezultând un aluat fraged și crocant.
    • Folosește robotul de bucătărie: Adaugă 180 grame de făină, un praf de sare, un praf de zahăr și untul tăiat. Mixează până când untul se transformă în firimituri mici. Adaugă apoi 60 ml apă rece și mixează din nou. Dacă aluatul nu se leagă, mai pune o lingură de apă.
    • Formează și întinde aluatul: Scoate-l pe blatul presărat cu făină și formează-l într-un disc. Aplatizează-l cu sucitorul, rotindu-l din când în când, până obții un cerc subțire (sub 0,5 cm) și cu câțiva centimetri mai mare decât forma de tartă (Pépin folosește una de 23–24 cm).
    • Așază în tavă: Rulează aluatul pe sucitor și transferă-l în tavă. Apasă-l ușor cu degetele în fund și pe margini, apoi taie excesul trecând sucitorul peste marginea formei.
    • Coace în orb: Tapetează cu hârtie de copt și umple cu greutăți pentru copt (boabe de orez sau fasole uscată). Coace la 200°C timp de 30 de minute. Acest pas previne umezirea bazei (pericolul clasic de „fund umed”).

    Umplutura

    • Truc rapid pentru bacon: Pépin gătește baconul la microunde! Pune 5 felii pe un șervețel de hârtie, acoperă-le cu alt șervețel și gătește-le 3 minute. Dacă nu sunt crocante, mai lasă-le încă un minut.
    • Pregătește ouăle: Sparge 3 ouă într-un bol, bate-le bine până când albușul nu mai e vizibil. Adaugă ½ linguriță de sare, ½ linguriță de piper și 350–475 ml de smântână pentru gătit (sau lapte cu grăsime). Poți adăuga și ceapă verde tocată mărunt.
    • Asamblează: După ce aluatul s-a răcit ușor, presară baconul tocat și 100 grame de brânză elvețiană rasă. Toarnă jumătate din compoziția de ouă, pune forma într-o tavă și așază-o în cuptor. Apoi adaugă restul compoziției direct în cuptor, ca să nu se verse.
    • Coace până se rumenește: Quiche-ul este gata când devine auriu deasupra și nu se mișcă atunci când îl scuturi ușor. Va fi umflat la început, dar se va lăsa când se răcește – ceea ce e perfect normal.

    Servește cu stil

    Lasă quiche-ul să se răcească 30 de minute, scoate inelul formei și taie în felii. Așa cum spune și Jacques Pépin: „Exact așa cum făcea mama mea.”

    O rețetă clasică, simplă, dar cu gust deosebit – perfectă pentru un brunch sau o zi de sărbătoare în familie.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Mediu 16/05/2025

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Odihnă 16/05/2025

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Odihnă 16/05/2025

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.235 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025188 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025128 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/202594 Views
    Recomandate
    Mediu 16/05/20252 Mins Read2 Views

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Suedia va aloca suplimentar 1,7 milioane de dolari proiectului „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat…

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.