Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum putem prepara un tiramisu mai dietetic și mai proteic, înlocuind mascarpone cu ricotta

    21/03/20252 Mins Read24
    Foto: emborg.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Astăzi se sărbătorește Ziua Mondială a prăjiturii Tiramisu. Toată lumea care iubește acest desert a învățat să îl prepare și probabil fiecare deține micile lui secrete, dar pe cât e de delicios un tiramisu în versiunea sa clasică, pe atât de mult este o bombă calorică. Motiv pentru care o parte din interesul legat aceast desert este legat de încercările de a-l face mai dietetic, în măsura posibilităților. 

    Una dintre încercări este cu iaurt grecesc, pentru că este mai dens, însă îi compromite gustul final, pentru că ajunge să domine gustul acid peste cel dulce. Motiv pentru care încercarea cea mai reușită, și care deja s-a răspândit, este de a înlocui o parte din mascarpone cu ricotta, sau chiar în totalitate.

    Ricotta, după cum știm, conține predominant cazeină, principala proteină din lapte. Iar dacă optăm să o amestecăm și cu albușurile bătute spumă, pe lângă gălbenușurile din ou, atunci rezultă în final o cremă cu un procent mult mai ridicat de proteine, mult peste nivelul de grăsimi.

    Ingrediente pentru tiramisu cu ricotta, 10 porții:

    300 g de pișcoturi Savoiardi

    250 g de ricotta

    75 g de zahăr obișnuit

    75 g de zahăr pudră vanilat

    2-3 g de sare

    cafea, preferabil neîndulcită și tare

    Procedeu

    Începem prin a pregăti cafeaua, cu cât mai concentrat gustul, cu atât mai reușită prăjitura în final.

    Între timp, cât se răcește, preparăm crema.

    Într-un bol de lucru încăpător, amestecăm ricotta cu zahărul până obținem o cremă spumoasă și aerată, folosind un mixer obișnuit. Este important să o scurgem bine înainte de a o folosi.

    Încorporăm apoi și gălbenușurile, mixând bine până la omogenizare.

    Într-un alt bol, batem albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Când sunt aproape gata, adăugăm zahărul pudră vanilat. Continuăm să mixăm până obținem o spumă fermă și lucioasă.

    Adăugăm acum albușurile bătute în crema de ricotta, amestecând delicat pentru a păstra textura aerată.

    Trecem la asamblare: așezăm un strat de pișcoturi înmuiate rapid în cafea într-o tavă sau un vas de sticlă cu pereți înalți. Peste ele, întindem un strat generos de cremă și continuăm astfel până la epuizarea ingredientelor.

    Lăsăm la frigider minim pentru 2-4 ore după care îl putem savura, cât mai rece. Este mai bine să adăugăm praful de cacao înainte de a tăia și servi. Altfel, riscă să se umezească.

    Rețetă: G4Food

    tiramisu ziua mondială a prăjiturii tiramisu

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 07/12/2025

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    RECOMANDATE 06/12/2025

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Gastronomie 06/12/2025

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/20251.650 Views
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.155 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/20251.024 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025332 Views
    Recomandate
    Gastronomie 07/12/20252 Mins Read23 Views

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Este o budincă cremoasă și aromată dar preparată direct pe aragaz, fără a avea nevoie…

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    S-a deschis cel mai înalt hotel din lume. Record mondial atins fără să fie planificat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.