Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum pregătim salată de orez cu ton și legume

    27/12/20243 Mins Read24
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Orezul cu ton se poate ține la frigider 2-3 zile. Se pregătește asemănător pastelor cu ton și legume, diferă doar aromele cu care asociem orezul. Dacă pastelor li se potrivește gama de arome mediteraneene din categoria roșii, castraveți, măsline, orezul merge cel mai bine cu un mix de gust dulce acrișor. În ambele cazuri, le asociem o parte de proteine, în cazul orezului, e suficient ton din conservă și ouă fierte, pe lângă componența vegetală.

    Secretul reușitei este să aromatizăm orezul când este cald încă și apoi să îl lăsăm la frigider.

    Ingrediente pentru 4 porții

    • 320 g orez
    • 320 g ton din conservă
    • 10-15 roșii cherry
    • 1 ardei roșu sau amestec de ardei roșu, galben, verde
    • 1 castravete
    • 2 morcovi
    • o mână de fasole verde
    • 100 g măsline negre, eventual tăiate în două
    • 1 lingură de cappere desărate anterior
    • 100 g mozzarella/feta/telemea
    • 3-4 ouă fierte
    • 3-4 linguri de ulei de măsline
    • 2-3 linguri de suc de lămâie
    • 3-4 linguri de oțet
    • sare, piper, pătrunjel verde

    Procedeu

    Pentru a prepara salata de orez trebuie să acționăm pe două fronturi: pe de o parte să fierbem orezul, pe de alta, să pregătim legumele.

    Începem prin a pune apa cu sare la fiert într-o oală mare. Ca și la paste, minim 1 l de apă la 100 g orez, se fierbe al dente, se scurge și clătește.

    În linii mari există două școli de gândire privind prepararea orezului: unii îl condimentează la cald, imediat ce e gata. Alții îl condimentează când s-a răcit. La rece sau la cald, odată ce e gata orezul se condimentează cu ulei, suc de lămâie, sare, piper, pătrunjel verde tocat mărunt. Cel mai simplu e să folosim un bol mare, ideal de sticlă sau ceramică.

    Imediat, se adaugă și tonul din conservă scurs, măslinele, caperele, cuburile de brânză. Dacă uleiul de la ton este în regulă și nu conține conservanți se poate folosi cu mult succes uleiul. Când se răcorește bine se așează bolul în frigider.

    Cum pregătim legumele

    În continuare, se taie roșiile cherry în patru, se sărează puțin și se lasă să se scurgă într-o sită. În acest fel împiedicăm umiditatea excesivă să se acumuleze în salată. Tăiem cuburi castravetele și amestecăm cu roșiile, se vor scurge împreună.

    În timp ce așteptăm să se scurgă roșiile, blanșăm rapid fasolea verde, morcovii, ardeiul tăiate cuburi mici. Blanșarea înseamnă trecerea rapidă prin apă care fierbe. Pentru a obține în final gustul dulce acrișor aromat specific acestei salate, se adaugă în apă 3-4 linguri de oțet. Legumele se țin în apă nu mai mult de 2 minute, se scurg și se răcoresc puțin.

    Când nu mai sunt calde se adaugă peste orezul condimentat din bol, la fel, roșiile și castraveții.

    Se completează cu piper proaspăt ras, eventual sare. La final se adaugă și ouăle fierte tăiate felii, când salata e deja amalgamată, mai ales dacă vrem să nu se dezintegreze.

    Se mai lasă puțin la frigider și se servește rece.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 19/05/2025

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Gastronomie 19/05/2025

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    RECOMANDATE 19/05/2025

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025123 Views
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025113 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025108 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202594 Views
    Recomandate
    Gastronomie 19/05/20253 Mins Read25 Views

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Adoptarea unei diete bogate în antioxidanți poate fi un aliat valoros în procesul de slăbire.…

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Care e diferența dintre cereale și pseudocereale: ce au în comun și de ce pseudocerealele sunt considerate superalimente

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.