Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum pregătim legumele pentru grătar

    30/04/20254 Mins Read34
    Foto: grillexpert
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    De regulă data de 1 mai marchează și începutul grătarelor în aer liber, iar o bună strategie pentru a nu exagera cu consumul de carne este ca lângă ea să adăugăm și legume. Sunt colorate, aromate, sănătoase și ușor de digerat. 

    Legume pe grătar -câteva reguli generale pentru maxim de rezultat

    Secretul reușitei legumelor la grătar începe cu tăierea lor corectă, scrie G4Food. Fiecare legumă are particularitățile ei, dar regula generală este: felii nici prea groase, nici prea subțiri, pentru a evita arderea sau alterarea gustului. În cazul vinetelor sau al dovleceilor, o grosime a feliei între 1-2 cm este ideală.

    Acestea nu se pun pe grătar imediat după ce le-am tăiat. Exact pe modelul cărnii, se țin întâi la marinat, cel puțin o oră, în diferite variante aromatice:

    -ulei, usturoi, pătrunjel, lămâie, ardei iute

    -ulei, piper și sos de soia

    -ulei, ceapă tăiată mărunt, ardei iute, oțet balsamic

    Dacă timpul la dispoziție este scurt, e nevoie să fie măcar unse cu ulei, folosind un spray sau o pensulă. Această etapă este obligatorie pentru că împiedică arderea, creând o ușoară barieră protectivă. Este important, totodată, ca atunci când le așezăm pe grătar să nu aibă pe ele ulei în exces.

    O altă regulă generală: legumele care conțin mai multă apă se așează mai spre centrul grătarului – tehnică numită și căldură directă, în timp ce cele de consistență mai dură se așează spre margine, pentru a evita arderea, căldură indirectă.

    Ultima dar nu cea mai puțin importantă: legumele pe grătar se presară cu sare abia după ce sunt gata, pentru a evita uscarea lor, din cauza proprietăților hidrofile ale sării.

    Legume pe grătar –  timpii de gătire pentru fiecare

    • Vinete: întregi la căldură directă, adică în centrul grătarului – aprox. 30 minute; felii groase, la căldură directă, spre margine, întoarse din când în când – aprox. 10 minute

    • Sparanghel: întreg la căldură directă – 5 sau 10 minute

    • Ciuperci champignon: întregi la căldură indirectă – 10 sau 15 minute
    • Ardei: tăiați în jumătate și gătiți la căldură directă – 10 sau 15 minute

    • Roșii: tăiate în jumătate, în centrul grătarului – circa 10 minute
    • Praz: întreg, gătit la căldură indirectă – 10 sau 12 minute

    • Dovlecei: feliați și gătiți la căldură indirectă – 8 sau 10 minute

    • Ceapă: întreagă, în coajă, în funcție de mărime – 30 sau 40 minute
    • Știuleți de porumb fragezi: fără frunze, la căldură indirectă, întorși din când în când – 20 sau 25 minute

    • Cartofi: întregi, la căldură directă și înțepați de mai multe ori – 30 sau 40 minute

    • Morcovi: întregi la căldură indirectă, întorși din când în când – aprox. 12 minute

    • Conopidă și broccoli: felii groase gătite la căldură indirectă, întoarse din când în când – aprox. 15 minute

    • Fenicul: felii groase, gătit la căldură indirectă, întors din când în când – aproximativ 15 minute

    Cum să condimentezi legumele după ce le iei de pe grătar

    În funcție de cât le-am aromatizat inițial, pot fi foarte bine completate cu alte arome care le potențează gustul și aroma rezultate în urma gătirii lor pe grătar. Este momentul când le presărăm cu sare. Iar în afară de ea, le mai putem stropi cu ulei, preferabil de măsline, un strop de oțet balsamic sau suc de lămâie, chiar și coajă rasă la moment: va reechilibra foarte bine carnea, cu gustul ei intens, concentrat.

    Dacă inițial le-am marinat doar cu puțin ulei din lipsă de timp, putem acum adăuga amestecurile aromatice anterioare.  Iar pentru o versiune ultra gourmet, în funcție de timp, resurse și preferințe, mai merg foarte bine peste ele:

    -ierburi aromatice proaspete, mentă, cimbru, busuioc, măghiran

    -oregano uscat

    -piper

    -parmezan ras

    cum pregătim legumele pentru grătar?

    Articole asemănătoare

    Mediu 16/05/2025

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Odihnă 16/05/2025

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Odihnă 16/05/2025

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.235 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025188 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025128 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/202594 Views
    Recomandate
    Mediu 16/05/20252 Mins Read2 Views

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Suedia va aloca suplimentar 1,7 milioane de dolari proiectului „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat…

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.