Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum poți reduce cantitatea de zahăr în preparatele tale dulci: cu ce îl poți înlocui, fără să compromiți aluatul

    02/02/20254 Mins Read26
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Zahărul este important nu doar pentru gustul dulce, ci și pentru textură, culoare și capacitatea de a fi copt. „Oamenii mă întreabă mereu: Pot să reduc doar jumătate din cantitatea de zahăr sau un sfert?” spune Benjamina Ebuehi, colaborator la The Guardian pe teme de coacere. „Dar asta va schimba totul!”, răspunde el. Și asta, bineînțeles, pentru că zahărul nu este doar despre gustul dulce. Alte trăsături includ menținerea umidității și a supleții în prăjituri, adăugarea de arome și caramelizare, precum și longevitatea. „Zahărul adaugă și structură atunci când este combinat, de exemplu, cu ouă pentru preparate de tip bezea”, spune Ebuehi.

    Zahărul este esențial și în biscuiți și prăjiturele. „Conținutul de zahăr în aceste produse este mare deoarece face parte din legătura, aspectul crocant, cum se întinde aluatul și gust”, spune Rosie Sykes, autoare a cărții Every Last Bite și creierul din spatele Friday Biscuit pe Instagram.

    Nu există nicio posibilitate de a ocoli zahărul. Un conținut mai mic și substituentele de zahăr din aluaturi vor necesita încercări și greșeli, așa că vor exista inevitabil câteva compromisuri. Abigail Sarne, cofetar și proprietar al Le Choux din Londra, spune că „ar trebui să fii în siguranță să reduci zahărul cu un maximum de 25%. Vei obține ceva aproape la fel, deși culoarea va fi diferită, la fel și nivelul gustului dulce, evident.”

    Fructele, o soluție de compromis

    Fructele sunt o altă soluție, datorită zaharurilor lor naturale. Sykes sugerează să folosim curmale, în timp ce brutăreasa din Boston, Joanne Chang, în cartea sa Baking with Less Sugar, sugerează să înmoi curmalele cu puțin bicarbonat de sodiu mai întâi, pentru a „descompune coaja uneori rezistentă”, înainte de a le adăuga în prăjituri scurte, de exemplu.

    Sykes mai spune că o „idee ingenioasă” ar fi să faci un aluat sărat, poate cu nuci (nuci pecan sau migdale), fără zahăr deloc: „Întinde aluatul, pune câteva curmale deasupra, apoi rulează-l la loc și taie-l în rotițe. Vei avea biscuiți dulci fără prea mult zahăr.” Și dacă nu îți plac curmalele, încearcă mierea, care adaugă și nutrienți. În afară de asta, Sykes recomandă să fii creativ și să înlocuiești o parte din făină cu cacao: „Astfel vei fi complet responsabil de soarta zahărului tău și vei garanta și un finisaj crocant.”

    Zahărul din nucă de cocos, o alternativă mai scumpă

    Zahărul nerafinat, în special zahărul din nucă de cocos, ar fi prima alegere a lui Ebuehi, mai ales dacă pregătești brioșe, prăjituri simple, budinci cremoase sau biscuiți cu ciocolată: „Se potrivește destul de bine; are un gust bun și, din punct de vedere al texturii, îl poți înlocui în proporție de 1 la 1.” Totuși, zahărul din nucă de cocos este mai scump decât zahărul obișnuit, așa că ai putea să încerci și miere, siropuri sau melasă, deși toate acestea aduc un gust diferit (care poate fi pe placul tău sau nu). În plus, acestea sunt lichide, ceea ce poate dezechilibra unele aluaturi. „Trebuie să te uiți la cantitatea delichid pe care o adaugi”, avertizează Sarne. „Dacă folosești sirop într-o rețetă de prăjitură, de exemplu, este posibil ca prăjitura să nu își păstreze structura la fel de bine.”

    Îndulcitorii artificiali, controversați

    Apoi, există substituenți de zahăr, cum ar fi xilitolul, care, datorită indicelui său glicemic scăzut, are un efect mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge și, prin urmare, este util pentru diabetici. Da, se coace mult ca zahărul (doar că nu te aștepta la aceeași caramelizare), dar este tot un îndulcitor, iar unele studii au raportat efecte nefavorabile. „Mama mea bate ciocolata cu ouă pentru a obține o mousse delicios”, spune Sarne, iar singurul zahăr implicat este cel din ciocolată. „Eu pun smântână deasupra,” mărturisește ea, „dar tu alegi ce îți place”.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cultură 12/06/2025

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025995 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025462 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025209 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20252 Mins Read15 Views

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Într-un moment în care alimentația echilibrată câștigă tot mai mult teren, EatingWell propune o rețetă simplă:…

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.