Există în comerț diferite mixuri pentru ciocolată caldă, unele dintre ele chiar foarte plăcute și interesante, uneori cu alte adaosuri aromatice de tip scorțișoară, mentă sau portocale.
Ce ingrediente putem folosi pentru a prepara ciocolată caldă
În primul rând, folosim cacao, baza ciocolatei calde. Alături de ea, utilizăm puțin zahăr, pentru o ușoară notă dulce, limitată, cel brun nerafinat e mai puțin procesat, dar să nu uităm că nivelul caloric este același cu al zahărului alb obișnuit.
Apoi, avem nevoie de un ingredient care să densifice compoziția, iar pentru asta ideal rămâne amidonul – este absolut neutru la gust și în combinație cu apa fierbinte tinde să devină un gel.
Alături de ele, putem adăuga și o cantitate limitată de lapte praf, va conferi un plus de dulceață, prin prezența lactozei, iar în acest caz putem reduce și mai mult prezența zahărului. În plus, merg adăugate în amestec și bucățele de ciocolată neagră, și mai bine dacă sunt obținute dintr-o tabletă de ciocolată de calitate. Merg și obișnuitele „picături de ciocolată”, dacă sunt de calitate.
În funcție de preferințe, mai putem adiționa la final amestecul cu scorțișoară, vanilie, cafea instant, coajă liofilitază de portocale, fulgi de ardei iute, făină de nuci, migdale, alune, fictic sau cocos.
De menționat că putem să nu folosim deloc lapte praf, caz în care vom prepara la moment ciocolata cu lapte, și nu cu apă.
Ingrediente pentru un borcan de amestec pentru ciocolată caldă
- 70 g ciocolată neagră făcută bucăți mici
- 50 g zahăr brun nerafinat
- 40 g amidon pentru prăjituri
- 40 g cacao amară
- 50 g lapte praf
O lingură din amestecul de ciocolată caldă corespunde unei cantități de 100 g apă. Întâi le amestecăm într-un ibric, apoi îl așezăm pe aragaz la foc mic și când începe să se îngroașe e gata. Trebuie să amestecăm în ibric atât timp cât e pe foc, pentru că având și amidon amestecul se poate prinde dedesubt și izul de arsură poate compromite aroma finală.
Cum așezăm ingredientele în borcan dacă vrem să facem cadou amestecul de ciocolată caldă
Dacă preparăm amestecul pentru consumul propriu și nu ne interesează neapărat estetica, amestecăm toate ingredientele direct într-un borcan cu capac etanș, închidem și asta e tot.
Dacă însă vrem să facem mici daruri folosind această idee, e mai interesant să așezăm componentele amestecului în straturi. Ca să creăm un contrast de culori, începem cu laptele praf dedesubt, peste care adăugăm zahărul, apoi praful de cacao, amidonul, și în final cuburile mici de ciocolată. La final, alte eventuale adaousuri aromatice dintre cele enumerate, deasupra.
Închidem etanș borcanul, legăm cu o panglică frumos colorată, la care eventual adăugăm alte mici decorațiuni sau mică etichetă și asta e tot.
Se poate conserva într-un loc răcoros și uscat închis etanș câteva luni bune.
Sursa: G4Food.ro