Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum alegem cele mai potrivite pahare pentru vin: sfaturi de la un somelier

    14/03/20254 Mins Read36
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Știm că paharele de vin sunt create pentru diferite tipuri de vin. Totuși, aceste diferențe sunt prea subtile pentru a fi sesizate de cineva fără experiență. Însă forma paharelor influențează aroma și gustul vinului. Somelierul Nicole Haarklau de la Coury Hospitality, Texas, oferă câteva sfaturi pentru a alege cele mai potrivite pahare pentru vin, conform usatoday, citat de G4Food. 

    Cele trei tipuri principale de pahare pentru vin

    Oricine poate bea vin din orice tip de pahar dorește, dar există trei categorii principale de pahare: pentru vin roșu, vin alb și vin spumant. Atunci când același vin este servit în pahare diferite, aromele și gusturile se schimbă. Pare magie, dar Haarklau spune că este, de fapt, știință. „Fiecare parte a paharului – baza, piciorul, forma bolului și marginea – este concepută special pentru a pune în valoare vinul căruia îi este destinat”, explică ea.

    Cele mai bune pahare pentru vin alb

    Nu este suficient să alegi un singur tip de pahar pentru toate vinurile albe și unul pentru cele roșii. Diferențele merg mai departe, până la soi și metoda de producție.

    Să luăm ca exemplu chardonnay-ul. Haarklau recomandă pahare mari, cu bol larg și linii moi, pentru chardonnay-ul maturat în butoaie de stejar. Această formă evidențiază aromele complexe și permite vinului să își dezvolte caracterul. În plus, bolul larg echilibrează finețea vinului și împiedică aromele intense să devină copleșitoare.

    Pentru vinurile albe nematurate în butoaie, cum ar fi riesling-ul, Haarklau sugerează pahare cu bol ușor rotunjit și unghiuri subtile. „Această formă echilibrează aciditatea ridicată și prospețimea tipică acestor vinuri”, explică ea. „Unghiurile bolului permit aromelor să se dezvolte și pun în valoare notele fructate și minerale, oferind o experiență de degustare echilibrată.”

    Cele mai bune pahare pentru vin roșu

    Dacă preferi vinurile roșii precum cabernet sau merlot, Haarklau recomandă un pahar cu bol mare și rotund, fără unghiuri pronunțate.

    „Această formă este ideală pentru vinurile roșii corpolente, complexe, cu tanini ridicați. Volumul mare al bolului permite dezvoltarea aromelor și evidențiază notele fructate”, spune ea. De asemenea, acest tip de pahar ajută la atenuarea asprimii taninilor și conferă vinului un echilibru plăcut.

    Pentru pinot noir, este indicat un pahar cu bol larg și rotunjit, dar nu la fel de mare ca cel pentru chardonnay maturat. Această formă intensifică aromele delicate ale vinului și scoate în evidență caracterul fructat, temperând în același timp aciditatea ridicată și taninii moderați. Deschiderea paharului controlează modul în care vinul ajunge pe palat, iar bolul larg oferă spațiu suficient pentru aerare, permițând dezvoltarea completă a complexității vinului.

    Cele mai bune pahare pentru vin spumant

    S-ar putea să te surprindă, dar „contrar credinței populare, cupa de șampanie este cel mai prost pahar pentru vin spumant”, spune Haarklau. „Forma îngustă împiedică eliberarea aromelor și afectează experiența gustativă.” În locul ei, alege un pahar în formă de lalea sau unul pentru vin alb nematurat.

    Contează tipul de pahar pe care îl alegi?

    Poți bea vin din orice – pahare fără picior, cristal fin sau chiar pahare obișnuite. Alegerea paharului potrivit poate face o diferență semnificativă, dar este și o chestiune de stil de viață.

    Pentru o experiență cât mai plăcută, Haarklau recomandă paharele cu picior, deoarece paharele fără picior necesită să fie ținute de bol, ceea ce încălzește rapid vinul. De asemenea, paharele cu picior subțire și elegant permit o vizibilitate mai bună a vinului. Dacă alegi un pahar fără picior, evită recipientele din plastic sau metal. „Deși plasticul este neutru, nu este un bun izolator și se încălzește rapid”, explică Haarklau. „La fel și metalul, care poate influența temperatura vinului. Cristalul sau sticla sunt întotdeauna cea mai bună alegere.”

    Paharele universale sunt o opțiune economică și practică pentru majoritatea gospodăriilor, dar nu pun în valoare vinurile la fel de bine ca paharele specializate. „Un pahar de vin nu ar trebui să fie universal, deoarece fiecare soi are propriile caracteristici”, spune Haarklau. „Fiecare vin merită paharul potrivit pentru a-și dezvălui întregul potențial.”

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    RECOMANDATE 08/07/2025

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Populare în ultima lună
    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă
    03/07/2025329 Views
    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova
    07/07/2025178 Views
    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili
    03/07/2025170 Views
    Ce mănâncă italienii, grecii și spaniolii dimineața: modele sănătoase de mic dejun
    07/07/2025102 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/07/20253 Mins Read14 Views

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    Căldura nu iartă – și nici bacteriile, fungii, sporii sau drojdiile, chiar dacă nu le…

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Cele mai populare

    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă

    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova

    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.