Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Condimente pentru diverse tipuri de carne: ce marinăm înainte de preparare și ce punem direct pe grătar

    27/05/20252 Mins Read36
    Foto: G4Food
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Condimentele clasice de pus pe carne sau pește sunt sarea și piperul, dar există și numeroase plante aromatice care pot fi folosite. Ca și în cazul vinurilor, fiecare tip de carne are condimente care i se potrivesc și unele care trebuie evitate, scrie G4Food.

    Carne de vită

    Pune doar sare înainte de a o găti pe grătar, preferabil fulgi de sare. Adaugă după gătire piper, unt, rozmarin, cimbru sau praf de usturoi. Dacă o faci în tigaie trage-o în unt în care ai pus 1-2 căței de usturoi în coajă și zdrobiți și o rămurică din condimentele amintite mai sus.

    Carnea de vită nu se marinează.

    Carne de pui

    Carnea de pui se marinează dacă vrem un pui fraged la grătar. Câteva ora va fi suficient.

    Cât despre condimentele pe care să le pui peste carne când o pui pe grătar sau în cuptor, există variante clasice – boia dulce, cimbru, usturoi, sare, piper sau cu tentă orientală ori mediteraneeană – curcuma, chimion, coriandru măcinat, iaurt, lămâie.

    Carne de oaie, miel sau berbecuț

    Neapărat de marinat, mai multe detalii aici.

    Pune-i condimente românești: usturoi, cimbru sau dă-i o notă orientală ori un gust de bucătărie grecească, adăugând sumac, coriandru, mentă uscată, lămâie, ulei de măsline.

    Dacă o faci la cuptor las-o la temperatură mică vreme îndelungată, iar pentru grătar alege coastele tăiate transversal cu os și carne.

    Carne de porc

    În termeni de condimente punem clasicele boia afumată, usturoi, cimbru, sare și piper sau o „americanizăm” dându-i un gust dulceag cu muștar, zahăr, ketchup, sos Worcestershire sau barbecue.

    Nu sunt de lepădat nici opțiunile orientale cu curry, teriyaki și sos de soya. Iar pentru o aromă italiană puteți folosi coajă și/sau scu de lămâie și salvie, ideal proaspătă. Și în cuptor și pe grătar porcul este mai bun preparat la foc mic timp îndelungat.

    Pește și fructe de mare

    Se condimentează chiar înainte de a fi gătite.

    Pentru grătar sare, piper și puțin ulei de măsline sunt sfinte, dar poți adăuga și lămâie felii, capere, usturoi feliat, oregano. Un sos minunat este cel preparat din usturoi pisat, pătrunjel tocat, sare și piper.

    Nu le găti prea mult căci vor deveni uscate și fără gust.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    Gastronomie 27/12/2025

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025108 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/2025100 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202586 Views
    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei
    26/12/202573 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 27/12/20255 Mins Read29 Views

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Un atac de panică nu este acea grijă apăsătoare pe care o avem ocazional. Este…

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.