Astăzi vă aducem de la tastebazaar.ro o idee delicioasă de mic dejun: clătite pufoase cu ricotta. Se pregătesc rapid și sunt surprinzător de ușor de făcut – singurul pas care cere puțină atenție este baterea albușurilor. Nu trebuie să le transformați în spumă tare, ci doar să le aerisiți ușor, cam 30 de secunde – 1 minut. Puteți folosi un mixer sau, dacă nu aveți, un simplu tel – doar că va dura puțin mai mult.
Ingrediente
250 g ricotta
2 ouă
180 ml lapte
o linguriță de extract de vanilie
120 g făină albă
un praf de sare
o linguriță de praf de copt
2 linguri de zahăr brun (opțional)
2 linguri de unt
Pentru topping: mascarpone, căpșuni, sirop de arțar
Preparare
- Într-un castron pune făina, praful de copt, sarea și zahărul (dacă folosești).
- Separă albușurile de gălbenușuri. Scurge lichidul din cutia de ricotta.
- Peste gălbenușuri pune ricotta, laptele și extractul de vanilie. Amestecă-le bine cu o lingură, până când se omogenizează.
- Adaugă mixul de făină în cel lichid și amestecă cu o spatulă.
- Bate albușurile cu mixerul 30 de secunde – 1 minut, până când devin ușor spumoase.
- Adaugă albușurile peste aluat și încorporează-le cu o spatulă, cu mișcări lente, de jos în sus, pentru a păstra textura aerată.
- Încinge o tigaie antiaderentă, în care pui o lingură de unt.
- Toarnă compoziția de clătite în tigaie (câte 3 linguri pentru fiecare clătită).
- Prăjește clătitele între 2 și 3 minute pe fiecare parte, până când devin rumene. În funcție de intensitatea focului (ar trebui să fie medie) și de tigaie, clătitele se pot rumeni prea repede la suprafață și să rămână ușor umede în interior. Reglează pe parcurs intensitatea focului dacă e nevoie. Poți și să adaugi ceva mai puțină compoziție (2 linguri) și să o întinzi ușor cu o lingură, pentru a nu fi prea groasă clătita.
- Adaugă puțin unt în tigaie înainte de a prăji o tură de pancakes.
- Servește clătitele cu mascarpone, căpșuni și sirop de arțar.
Poftă bună!