Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cele mai simple găluște de post – gnocchi de făină în stil italian

    19/12/20243 Mins Read14
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pare ceva extravagant, complicat și mai mult sau mai puțin ciudat tot ce înseamnă gnocchi, în afara teritoriului italian. Cel mai probabil, din cauza numelui, dar, odată ce virtuțile acestui preparat sunt descoperite, tot mai mulți încep să-l includă în meniul personal.  În realitate, sunt tot un fel de paste, dar mai altfel, le putem spune și găluște. Pot fi chiar de mai multe feluri. De regulă, când spunem gnocchi italieni spunem gnocchi din cartofi, făină și ou, dar pot fi și din dovleac, făină de castane sau de năut, din griș sau cu adaosuri de ricotta, spanac.

    De regulă, compoziția are nevoie de ou ca să lege ingredientele, dar versiunea de mai jos este fără ou, fiind  bazată pe procesul de gelatinizare al amidonului în prezența apei. Este o rețetă ideală pentru perioade sau zile de post, sau pentru cine urmează alimentația de tip vegan.

    Ingrediente

    Este și foarte ușor de reținut această rețetă, pentru că făina și apa sunt în cantități egale, iar cantitatea de ulei poate fi modificată fără a influența în mod fundamental rezultatul.

    • 200 g făină
    • 200 g apă care fierbe
    • 2 linguri de ulei

    Procedeu

    Aducem apa la temperatura de fierbere, adăugăm în ea uleiul – poate fi și mai mult, și stingem flacăra. Cu amendamentul că trebuie să lucrăm repede și să nu lăsăm ca temperatura ei să scadă.

    Adăugăm treptat făina, amestecăm cu un tel și amalgamăm cât de bine putem. Important este ca făina și apa fierbinte să reacționeze, putem doar amesteca grosier, pentru că aluatul se prinde de tel.

    Curățăm tot ce e pe el, la fel, și tot ce e pe pereții oalei, amestecăm bine până aluatul devine uniform și compact. Este un procedeu simplu și foarte rapid, nu e nevoie de mai mult de 3-4 minute în total.

    Lăsăm acest aluat să se odinească puțin – în acest timp structura sa relaxează și va fi mai maleabil.

    După circa jumătate de oră îl împărțim: la fiecare bucățică dăm formă de cilindru de grosimea unui deget. Apoi tăiem segmente de circa 2 cm lungime și le dăm formă.

    Când sunt gata, se fierb – și acest proces e foarte rapid, apoi se adaugă peste ei orice sos, după preferințe, sau doar brânzeturi.

    Se pot conserva câteva zile în frigider, dar se pot și congela pentru circa 3 luni. Se pot congela, însă, chiar împreună cu sosul, iar când îi consumăm îi dăm în cuptor să se gratineze, direct din congelator.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Gastronomie 23/05/2025

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025180 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.