Considerat cea mai importantă masă a zilei, fapt confirmat în linii mari de lumea medicală, micul dejun este abordat diferit de la o țară la alta și de la o zonă geografică la alta, de la țările europene, unde micul dejun devine mai consistent, mergând spre nord, la țările asiatice, unde în cele mai multe dintre cazuri la micul dejun se consumă aceleași preparate ca la prânz sau cină.
Europa mediteraneană
În aceste țări cu climă mai caldă ca medie, micul dejun este predominant dulce și este unul ușor, bazat pe cereale, lapte și cafea, pâine, unt și gem, iaurt, fructe uscate sau proaspete, cornuri și croissante. Putem spune că, în Italia și Franța, tendința este de a lua un mic dejun foarte rapid și pe fugă, adesea la bar, în timp ce, de exemplu, în Grecia, acest moment este de obicei lung și relaxat, desfășurându-se în cadrul locuinței.
În Spania, pe lângă micul dejun dulce, se consumă și unul sărat, bazat pe pan y tomate (pâine cu pulpă de roșii proaspete și ulei). Deși nu este situat la Marea Mediterană, Portugalia poate fi, de asemenea, inclusă în această categorie de mic dejun internațional preponderent dulce.
Europa Centrală
Urcând spre nord, întâlnim un mic dejun preponderent sărat, bogat în grăsimi, proteine și carbohidrați: în Germania și Polonia, micul dejun tipic include brânză, șuncă, bacon și cârnați, toate însoțite de pâine și unt. Uneori, o felie de pâine prăjită unsă cu gem sau ciocolată completează masa. Ca băuturi, se consumă cafea, ceai și suc de fructe.
Balcani
Similar cu cel german, micul dejun balcanic din Croația, Bosnia, Serbia și Muntenegru este, în general, bazat pe ouă jumări, bacon afumat, pâine cu gem sau miere, mereu însoțit de cafea. Uneori se pot găsi și palačinke: clătite croate clasice umplute cu miere și nuci sau ciocolată, ori cu brânză și șuncă, în varianta sărată.
Marea Britanie
În Anglia, micul dejun nu poate fi complet fără o ceașcă de ceai englezesc, însoțită de biscuiți cu unt în varianta dulce, sau de ouă prăjite, bacon și cârnați în cea sărată. În Irlanda se adaugă fasolea, în timp ce, în Scoția, se consumă adesea haggis, un preparat tradițional din organe de oaie.
Țările scandinave
În peninsula scandinavă, peștele din mările nordice este un ingredient de bază atât în bucătărie, cât și la micul dejun: heringul afumat și somonul sunt adesea consumate în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda la începutul zilei, alături de ouă și cereale. Totuși, există și micul dejun dulce, pe bază de clătite și fructe de pădure.
Rusia
Cel mai clasic mic dejun rusesc are la bază sirniki, un fel de clătite mai groase din brânză de vaci amestecată cu ouă și făină, adesea servite cu fructe de pădure proaspete. Pe de altă parte, unii preferă să înceapă ziua cu o supă caldă de ovăz, kasha, și pâine cu cereale.
Japonia
Micul dejun japonez nu diferă prea mult de celelalte mese ale zilei: în general, se consumă supă miso, orez simplu, alge marinate și pește crud.
China
Micul dejun tipic variază de la o regiune la alta, dar cea mai răspândită tradiție este cea a dim sum, din regiunea Canton: o serie de mici preparate asemănătoare unor paste umplute, ușoare, gătite la vapori sau fierte, servite alături de ceai chinezesc.
Asia de Sud-Est
În Vietnam, Thailanda, Coreea, Malaezia și Indonezia, micul dejun este sărat și, la fel ca în Japonia, nu se deosebește prea mult de celelalte mese ale zilei: carne, pește, ouă și legume, însoțite de o bază de orez sau tăiței în supă.
Filipine
Pandesal este alimentul tipic al micului dejun filipinez: un aluat dospit, cu zahăr și sare în el, adesea servit alături de cafea cu lapte.
India
Diversitatea geografică și culinară a Indiei nu permite clasificarea micului dejun într-un singur preparat specific. Cea din nord este bazată preponderent pe carne, în timp ce cea din Sud este în mare parte vegetariană. Se consumă în principal un preparat numit Idli Wada, un fel de tartă pe bază de linte neagră fermentată și orez, servită cu chutney și sambar.
Australia
Micul dejun tipic oceanic constă în cereale reci și pâine prăjită unsă cu Vegemite, o cremă tartinabilă pe bază de extract de drojdie de bere, asemănătoare Marmite.
Statele Unite
Micul dejun american variază de la o regiune la alta, dar varianta clasică include ouă jumări cu bacon, clătite sau cereale, însoțite de cafea americană, lapte și suc de portocale.
Mexic
Mexicanii adoră să înceapă ziua cu chilaquiles: un preparat tradițional din totopos (tortilla de porumb rămasă, prăjită și crocantă), înmuiate într-un sos picant, garnisite cu ou prăjit și avocado.
America de Sud
În Brazilia și Argentina, micul dejun este similar cu cel mediteranean, bazat pe cafea cu lapte, croissant, pâine cu gem sau pâine cu șuncă și brânză. În Cuba, dimineața începe cu un cappuccino ușor.
În Venezuela, capul de afiș dimineața sunt cunoscutele empanadas: un fel de plăcinte umplute cu brânză proaspătă, carne tocată sau legume.
În Costa Rica, se consumă de obicei gallo pinto: un preparat tradițional din fasole neagră, orez, smântână sărată, sos și tortilla de porumb, adesea însoțit de carne rece.
Cel mai tipic mic dejun în Columbia este changua: o supă preparată din supă limpede, lapte, pâine, ou și ceapă verde.
În Peru, preparatul preferat dimineața, la fel ca în celelalte mese ale zilei, este clasicul ceviche: pește crud, marinat în suc de citrice și condimentat.
Maroc
Micul dejun marocan este influențat de tradițiile mediteraneene, constând în general din pâine, gem, brânză, unt și ouă, însoțite de ceai local.
Africa de est și de sud
În Kenya, Zimbabwe, Tanzania, Zambia, Namibia și Malawi, cel mai consumat preparat la micul dejun, dar și în restul meselor, este ugali: un aliment pe bază de făină de porumb și apă, similar cu mămăliga, însoțit de sosuri din carne, pește, legume.
Israel
Israelienii își încep ziua cu shakshuka (care înseamnă „amestec”): un preparat de origine tunisiană și algeriană, adoptat în cultura evreiască, făcut din ceapă, usturoi, roșii, ardei, ouă, piper negru și diverse condimente.
Pakistan
Poporul pakistanez preferă un mic dejun consistent: un fel de tocană din coaste de vită și/sau ciolan.
Sursa: G4Food.ro