O mică plantă originară din America de Sud, stevia face acum parte din viața noastră de zi cu zi sub formă de îndulcitor. Potrivit cookist.it, are zero calorii, o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât zahărul clasic și o poți folosi nu doar pentru îndulcire, ci și pentru gătit.
Zahărul este cel mai cunoscut îndulcitor din lume, însă, din cauza proceselor industriale de rafinare și fabricație prin care trece, poate deveni dăunător pe termen lung în unele cazuri și dacă este consumat în cantități excesive. De aceea, metodele alternative de îndulcire a băuturilor și deserturilor au devenit din ce în ce mai populare. Una dintre acestea este stevia, un produs natural obținut din prelucrarea unei mici plante perene originare din America de Sud.
Stevia are puternice puteri antioxidante și antiinflamatoare, atât de mult încât nu a fost considerată inițial un îndulcitor în Europa. În jurul anului 2010, planta a început să fie transformată într-un îndulcitor, un extract obținut din frunze, care a devenit acum principalul înlocuitor al zahărului. De obicei, îl găsiți sub formă de pudră similară zahărului, dar există și sub formă lichidă sau de tablete.
Cum se folosește stevia în loc de zahăr?
Stevia are câteva avantaje deosebite, inclusiv faptul că este complet lipsită de calorii și are un aport de zahăr practic zero, ceea ce îi permite să fie consumată chiar și de cei care suferă de afecțiuni precum diabetul. Acest lucru nu înseamnă, însă, că o puteți consuma fără limită. Potrivit experților, este bine să ne încadrăm în doza zilnică admisă de 4 mg per greutate corporală.
Stevia are o putere enormă de îndulcire, de aproximativ 300 de ori mai puternică decât zahărul, astfel încât oricum nu aveți nevoie de atât de multă: o linguriță din acest produs îndulcește asemenea cantității de 800 de g de zahăr. De asemenea, are un gust dulceag foarte pronunțat care amintește vag de lemn dulce și anason, așa că nu uitați să folosiți foarte puțin chiar și atunci când o folosiți în rețete, pentru a nu alterna aroma preparatului.
Potrivit cookist.it, cea mai frecventă greșeală în acest caz este înlocuirea cantității de zahăr cu aceeași cantitate de stevia. Îndulcitorul trebuie dozat astfel: 100 de g de zahăr corespund mai mult sau mai puțin la 40 de g de pulbere de stevia. Amintiți-vă, de asemenea, că doza de stevia depinde de gradul de puritate al produsului (dacă este un extract pur sau dacă este amestecat cu alți îndulcitori) și de format: stevia pudră este cea mai concentrată, frunzele uscate sau tabletele mai puțin.
Câteva idei pentru utilizarea steviei în bucătărie
Stevia poate fi utilizată în bucătărie în mai multe moduri, fie „crudă” pentru îndulcire, fie în gătit, deoarece are o rezistență puternică la căldură. Frunzele, proaspete sau deshidratate, sunt în general folosite ca ceaiuri de plante și infuzii, în timp ce extractul din comprimate este de obicei un îndulcitor pentru băuturi.
Stevia sub formă de pudră sau lichid este o altă problemă: în acest caz poate îndulci băuturile, dar este excelentă și ca înlocuitor al zahărului în rețete dulci și sărate. Puteți folosi stevia în amestecuri pentru gogoși sau brioșe, o puteți folosi în deserturi mai elaborate, cum ar fi tiramisu sau cheesecake, și chiar preparate precum gemul. De asemenea, puteți folosi stevia în rețete dulci-acrișoare sărate, cum ar fi o caponata excelentă într-o versiune ușoară.