Pentru iubitorii de cafea, Cold Brew este un tip de cafea preparată la rece care a devenit popular în ultimii ani, spune Genevieve Kappler, director tehnolog în domeniul cafelei pentru Roasting Plant Coffee. Pe lângă aroma sa fantastică, alte beneficii ale preparării la rece includ faptul că nu aveți nevoie de niciun echipament pentru a o prepara acasă, este mult mai ieftin decât să o cumpărați la o cafenea, notează eatingwell.
Ce este cafeaua preparată la rece (Cold Brew Coffee)
Cafeaua preparată la rece este exact ceea ce sugerează numele: cafea preparată folosind apă rece în loc de apă fierbinte. Majoritatea metodelor populare de preparare la domiciliu folosesc apă fierbinte, inclusiv metoda pour-over, cafeaua filtru, espresso și presa franceză tradițională. Deoarece este preparată cu apă rece, cafeaua preparată astfel necesită mult mai mult timp decât alte metode de preparare a cafelei.
„Este preparată în câteva moduri diferite. Cel mai popular constă în înmuierea cafelei, de obicei măcinată mai grosier, în apă pentru o perioadă extinsă de timp — între 18 și 24 de ore — apoi filtrarea pentru a prinde orice reziduuri, iar cafeaua se servește peste gheață,” explică Kappler. „Procesul lent de înmuiere o diferențiază de alte metode tradiționale, care implică trecerea apei fierbinți prin cafea măcinată.”
Care este diferența dintre Cold Brew și Iced Coffee
În timp ce cafeaua preparată la rece este rece de la început până la sfârșit, cafeaua clasică cu gheață (iced coffee) începe cu cafea preparată fierbinte, care este apoi răcită și servită peste gheață. Orice tip de cafea preparată, inclusiv metoda pour-over, cafeaua filtru sau espresso, poate fi punctul de plecare pentru iced coffee.
Câtă cofeină conține cafeaua preparată la rece
Cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă de cold brew variază în funcție de boabele specifice, prăjire, raportul dintre cafeaua măcinată și apă, și timpul de preparare. Totuși, de obicei, cold brew conține mai multă cofeină decât cafeaua preparată tradițional, în ciuda gustului său surprinzător de fin. „Timpul lung de înmuiere, combinat cu o doză mai mare de cafea, duce la un conținut mai mare de cofeină în cold brew,” spune Kappler.
Sfaturi pentru cafeaua Cold Brew
Cumpără boabe proaspăt prăjite
„Cu cât cafeaua este prăjită mai recent, cu atât cold brew va fi mai bun, fără gust amar,” spune Kappler. Ea recomandă cumpărarea boabelor prăjite cu cel mult 10 zile înainte de achiziție.
Macină boabele de cafea doar înainte de a le prepara
La fel ca în alte metode de preparare, cafeaua preparată la rece are cel mai bun gust dacă boabele sunt proaspăt măcinate. Măcinarea proprie îți oferă, de asemenea, control asupra grosimii măcinării. „Pentru cold brew, este preferată o măcinare grosieră, mai ales dacă folosești o presă franceză,” spune Kappler.
Sigilează bine recipientul
Asigură-te că recipientul este bine sigilat pentru a împiedica pătrunderea aerului. Kappler recomandă punerea unei bucăți de folie de plastic pe suprafața amestecului de cafea și apă pentru a preveni oxidarea.
Păstrează-l la rece
Deși unele rețete sugerează prepararea cafelei la temperatura camerei, Kappler spune să o păstrezi în frigider. „Secretul constă în temperatură,” explică ea. „Ar trebui ca acel cold brew să fie infuzat în frigider pentru a preveni oxidarea uleiurilor și grăsimilor din cafea, ceea ce optimizează rezultatul — mai curat, mai proaspăt și mai bogat.”
Sursa: G4Food.ro