Italienii sunt renumiți în întreaga lume pentru pasiunea lor pentru mâncare. Un studiu citat de cookist.it arată că, în medie, aceștia petrec 2 ore și 7 minute pe zi la masă, ceea ce îi plasează pe locul al treilea, după francezi și greci.
Franța, Grecia, Italia și Spania sunt țările care petrec cel mai mult timp la masă în timpul zilei. Americanii, însă, sunt cei mai rapizi.
În timp ce media europeană este de 95 de minute pe zi dedicate meselor, italienii depășesc cu mult acest prag. Și ce mănâncă? În principal cereale, paste, pâine și biscuiți, deși consumă mai puține fructe, legume și leguminoase decât se recomandă. Carnea este prezentă în farfurii în fiecare zi, peștele este consumat mai frecvent de adulți și vârstnici. Dieta mediteraneană este prezentă, dar nu suficient în viața lor de zi cu zi.
Prin urmare, nu este o coincidență faptul că patru țări cu rădăcini comune – Franța, Grecia, Italia și Spania – petrec mult timp la masă. Francezii petrec în medie 2 ore și 13 minute pe zi la masă, cu două minute mai mult decât grecii (131 de minute), care ocupă locul al doilea în acest clasament. Pe locul al treilea sunt italienii, cu 2 ore și 7 minute în medie, și spaniolii, cu un minut mai puțin. Surprinzător, pe locul cinci se află Danemarca, cu 119 minute, urmată de Portugalia, cu 112 minute. Cei mai rapizi sunt americanii, care petrec 62 de minute pe zi la masă.
Pe lângă aspectul emoțional, este de menționat faptul că a mânca încet este un obicei care aduce numeroase beneficii sănătății noastre. Nu este doar un concept romantic, ci și medical. Mestecând încet, dăm timp corpului nostru să producă enzimele necesare pentru a descompune alimentele și pentru a se simți sătul. Acest lucru ajută la prevenirea problemelor digestive, cum ar fi arsurile la stomac, refluxul gastro-esofagian și balonarea. Ne ajută să controlăm ceea ce mâncăm prin creșterea gradului de conștientizare a alimentelor și diminuarea senzației de foame și, în cele din urmă, ajută la reducerea stresului, deoarece a ne lua timp să mâncăm, savurând fiecare îmbucătură, ne ajută să ne relaxăm.