Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cât poți păstra hummusul în frigider? Cum să-l depozitezi corect și cum să recunoști primele semne de alterare

    16/01/20254 Mins Read38
    Sursa foto: EatingWell
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Hummusul este o pastă sănătoasă, cremoasă și delicioasă ce poate fi consumată cu legume, adăugată peste o salată sau întinsă pe o felie de pâine prăjită. Făcut acasă, este suficient de ușor de pregătit, dar cel cumpărat din magazin este și mai simplu de folosit. E un produs esențial pe care să-l ai în frigider. Dar cât timp rezistă hummusul în frigider? Este sigur să mănânci hummus după data de expirare? Cum poți să-ți dai seama dacă s-a stricat?

    Potrivit Eatingwell, hummusul refrigerat, fie că este sigilat sau deschis, și cel făcut acasă, trebuie păstrat în frigider la o temperatură sub 4°C, într-un recipient etanș, pentru a minimiza expunerea la aer.

    Hummusul conservat, care nu necesită refrigerare, poate fi păstrat la temperatura camerei pentru perioade mai lungi, atâta timp cât rămâne nedeschis. Cel mai bine este să fie depozitat într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi cămara. Totuși, odată ce cutia este deschisă, conținutul trebuie transferat într-un recipient etanș în decurs de două ore și păstrat în frigider.

    Indiferent că este făcut acasă, conservat sau refrigerat, hummusul nu trebuie să stea expus la aer liber mai mult de două ore. De aceea, este cel mai bine să scoți doar cantitatea de care ai nevoie și să păstrezi restul la rece.

    Deși pasta de humus cumpărată din magazin are o dată de expirare sau o dată a se consuma „cel mai bine înainte de”, aceste date nu mai sunt relevante după ce produsul a fost deschis. Conform programului Foodkeeper – dezvoltat de Serviciul de Siguranță și Inspecție Alimentară al USDA, hummusul cumpărat din magazin poate rezista în frigider până la 7 zile după deschidere.

    Care rezistă mai mult: humusul din magazin sau cel făcut acasă

    Hummus-ul din magazin poate rezista mai mult decât cel preparat acasă datorită metodelor de preparare și utilizării conservanților. Utilizarea conservanților poate prelungi semnificativ durata de valabilitate, dar datele de expirare pot varia de la câteva zile la trei luni, conform Foodkeeper. Unele branduri pot folosi tehnologii avansate, cum ar fi procesarea la presiune înaltă, pentru a conserva și pasteuriza produsul, prelungindu-i durata de valabilitate. Totuși, aceste date nu mai contează după deschiderea produsului, deoarece acesta va rămâne proaspăt doar până la 7 zile.

    Poți congela hummusul?

    Da, dar congelarea îi poate modifica aroma, textura și consistența după decongelare. Fiecare producător oferă un produs diferit. Astfel, aroma, textura și grosimea lui variază, iar rezultatul congelării și decongelării va diferi de la un produs la altul. Totuși, dacă decizi să congelezi hummusul, încearcă mai întâi cu o cantitate mică, nu întregul recipient. Astfel vei vedea dacă cel decongelat este pe gustul tău.

    Cum îmi dau seama dacă s-a stricat

    Deși după ce l-ai deschis sau l-ai preparat acasă, hummusul poate rezista până la 7 zile, acest lucru nu este garantat. Vei observa că este stricat dacă apare mucegai pe suprafață. Alte semne mai puțin evidente includ un miros neplăcut sau un gust acru. Recomandarea noastră este: dacă ai dubii, aruncă produsul.

    Uneori, poți observa și o separare între hummus și ulei, ceea ce poate părea că produsul este stricat. Separarea este normală și poți amesteca din nou cele două componente pentru a recrea textura cremoasă. Totuși, dacă separarea este foarte pronunțată, ar trebui să te bazezi pe instinct și să arunci produsul.

    Data de expirare contează doar într-o anumită măsură. Aceste date se referă, de obicei, la standardul de calitate maximă al unui produs nedeschis, garantat de producător. După ce recipientul este deschis, hummusul poate fi păstrat în frigider până la 7 zile. Această perioadă de prospețime se aplică și hummusului făcut acasă.

    Consumul de produse expirate prezintă un risc de îmbolnăvire, iar hummusul nu face excepție. Riscul crește pentru copiii sub 5 ani, persoanele peste 65 de ani și cei cu un sistem imunitar slăbit. Asta deoarece produsele care depășesc data de expirare pot cauza intoxicații alimentare.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    RECOMANDATE 08/07/2025

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Populare în ultima lună
    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă
    03/07/2025329 Views
    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova
    07/07/2025178 Views
    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili
    03/07/2025170 Views
    Ce mănâncă italienii, grecii și spaniolii dimineața: modele sănătoase de mic dejun
    07/07/2025102 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/07/20253 Mins Read14 Views

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    Căldura nu iartă – și nici bacteriile, fungii, sporii sau drojdiile, chiar dacă nu le…

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Cele mai populare

    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă

    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova

    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.