Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cât de des trebuie să ascuți cuțitele: recomandările experților

    07/02/20252 Mins Read35
    Sursa foto: Dreamstime
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Probabil cu toții am auzit că „cel mai important instrument pentru orice bucătar este un cuțit ascuțit”. Dar ce înseamnă, de fapt, „ascuțit”? Cât de des ar trebui să ascuți un cuțit de bucătărie? Poate acel șlefuitor care stă de ani de zile în blocul tău de cuțite să facă același lucru? Doi experți din domeniu, Bernard Janssen de la Zwilling și Jason Vaske de la Viking Culinary, au explicat toate acestea pentru thespruceeats.com.

    Cât de des trebuie să-ți ascuți cuțitele

    Cu excepția cazului în care lucrezi într-o bucătărie profesională sau folosești cuțitele zilnic, de mai multe ori pe zi, ar trebui să le ascuți de două sau trei ori pe an, spune Janssen. Vaske recomandă și el această frecvență, deși amândoi sunt de părere că acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. Cât de des îți folosești cuțitele, în fiecare zi sau doar de câteva ori pe săptămână, de exemplu — ce tai, unde îți depozitezi cuțitele și suprafața pe care tai toate sunt factori importanți în stabilirea unui program ideal de ascuțire. De menționat că, deși tăvile din lemn de tip end-grain sunt mai scumpe, acestea sunt mai blânde cu cuțitele, ceea ce duce la o ascuțire mai rară.

    Regula generală pentru ascuțirea cuțitelor este simplă, spune Vaske: „Când utilizatorul observă o scădere a capacității de a tăia ușor prin alimente, este probabil timpul să îți ascuți cuțitul.”

    Care este diferența dintre ascuțirea și șlefuirea cuțitelor

    Chiar dacă nu ai unelte pentru a-ți ascuți cuțitele acasă, este posibil să deții deja echipamentul necesar pentru a le șlefui. Ambele practici sunt esențiale pentru o întreținere corectă a cuțitelor: Poți considera ascuțirea ca fiind un tratament intensiv, iar șlefuirea ca întreținere regulată. „Ascultirea creează un nou vârf prin îndepărtarea materialului, în timp ce șlefuirea este procesul de realiniere a vârfului existent al cuțitului”, explică Vaske.

    Șlefuirea unui cuțit nu durează mult, ceea ce este un lucru bun, deoarece ar trebui să fie făcută regulat. „Dacă un cuțit este folosit zilnic, recomand să-l șlefuiască de câteva ori pe săptămână”, spune Janssen. „Un profesionist va șlefui de mai multe ori pe zi.”

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    RECOMANDATE 08/07/2025

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Populare în ultima lună
    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă
    03/07/2025329 Views
    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova
    07/07/2025178 Views
    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili
    03/07/2025170 Views
    Ce mănâncă italienii, grecii și spaniolii dimineața: modele sănătoase de mic dejun
    07/07/2025102 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/07/20253 Mins Read14 Views

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    Căldura nu iartă – și nici bacteriile, fungii, sporii sau drojdiile, chiar dacă nu le…

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Cele mai populare

    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă

    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova

    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.