Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Care este temperatura internă corectă pentru fiecare tip de carne: când se poate consuma crudă și în ce condiții

    26/05/20253 Mins Read16
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pentru a găti carnea în siguranță și a atinge punctele dorite de coacere, este important să controlezi temperatura internă. Nu toate tipurile de carne se gătesc la aceeași temperatură, deoarece exista specii de animale predispuse la contaminare cu paraziți ce dispar doar la temperaturi ridicate. Din acest motiv este necesar să cunoaștem temperaturile exacte, să le măsurăm corect (în interiorul cărnii) cu un termometru omologat și să respectăm cu strictețe normativul. Altminteri carnea ar putea deveni din hrană, un pericol pentru sănătatea umană, notează G4Food.

    Temperaturi interne corecte (pentru siguranța alimentară)

    • Carne de vită, miel, vițel și porc (bucăți întregi, cum ar fi fripturi, cotlete, grătar): 63°C
    • Carne tocată: 71°C
    • Carne de pasăre: 74°C
    • Carne de iepure: 71°C

    Grade de coacere

    • Crud: 46–52°C
    • În sânge: 52–55°C
    • Medie: 55–60°C
    • Aproape făcută: 60–70°C
    • Bine făcută: peste 71°C
    • Carnea de porc și cea de pasăre trebuie să fie bine făcută, întotdeauna.

    Termometrul  de carne

    Este esențial să folosești un termometru pentru carne pentru a măsura cu precizie temperatura internă. Investiți într-un instrument de calitate, omologat. Nu vă orientați niciodată „la ochi”.

    Țineți cont că odată luată de pe foc, carnea mai trebuie lăsată câteva minute la „odihnit”, timp în care ea se va mai găti.  Acest lucru ajută la distribuirea uniformă a căldurii și a sucurilor în interiorul cărnii.

    Gătirea la cuptor

    Pentru fripturile la cuptor, se recomandă o temperatură de cel puțin 163°C.

    Gătirea sous-vide

    În cazul metodei sous-vide, se pot folosi temperaturi mai joase pe durate mai lungi, de exemplu 60°C pentru o friptură medie.

    Când se poate consuma carnea crudă

    Carnea crudă este adesea una dintre principalele surse de toxiinfecții alimentare, din cauza bacteriilor – agenți patogeni care pot provoca simptome neplăcute precum diaree hemoragică, dificultăți respiratorii, frisoane, vărsături sau dureri abdominale.

    Consumul de carne crudă nu ar trebui să fie excesiv, însă anumite tipuri de carne sunt mai potrivite pentru a fi consumate nepreparate termic, deoarece prezintă un risc mai mic decât altele.

    De pildă diferitele tipuri de carne de pasăre, precum puiul sau rața, nu trebuie consumate crude nici măcar în cantități mici. Puiul este cea mai periculoasă carne crudă din cauza bacteriei Campylobacter, care se transmite ușor la alte suprafețe și favorizează intoxicațiile. De asemenea, și Salmonella este frecventă în carnea crudă de pasăre, de rață de pildă.

    Nici carnea tocată nu este recomandată pentru consumul crud, din cauza bacteriei E. coli, care poate contamina întreaga bucată de carne în timpul trecerii prin mașina de tocat.

    Porcul în egală măsură nu se consumă niciodată crud.

    Pentru a consuma carne crudă cu un risc minim, aceasta trebuie să respecte strict normele de siguranță și igienă, atât în conservare, cât și în preparare și manipulare. Carnea de vită este un exemplu în acest sens.

    Peștele crud și pericolele din el

    Peștele crud, cum este cazul sushi-ului sau tartarului, dar și speciile bogate în metale grele ar trebui evitate în timpul sarcinii, pentru a preveni ingerarea de paraziți precum anisakis.

    Cheia pentru a evita infestarea cu anisakis – un vierme periculos care provoacă urticarie și vărsături – este gătirea peștelui la temperaturi ridicate.

    Gătitul rămâne cea mai sigură opțiune

    Deși se mizează mult pe congelare, aceasta nu este 100 % eficientă împotriva bacteriilor periculoase. Doar gătitul complet elimină aceste riscuri. Carnea crudă păstrează toate proteinele și enzimele, dar și toată grăsimea, iar în cazul cărnii roșii, aceasta este grăsime saturată.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 19/06/2025

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Cultură 19/06/2025

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    RECOMANDATE 19/06/2025

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Populare în ultima lună
    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras
    19/06/20256.541 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/20251.870 Views
    Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în urma unui grav accident, a născut un băiețel. Mesajul proaspetei mămici
    17/06/20251.611 Views
    Reguli noi la benzinăriile din țară: Cine are voie să alimenteze vehiculul și ce recipiente sunt interzise
    18/06/20251.514 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 19/06/20252 Mins Read12 Views

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Castraveții sunt printre cele mai populare legume ale verii, savurați simpli, alături de un sandviș,…

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Cele mai bine plătite posturi vacante din R. Moldova. Vezi oferta lunii iunie 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Cele mai populare

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în urma unui grav accident, a născut un băiețel. Mesajul proaspetei mămici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.