Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Crăciunul în bucătărie: cum îi implicăm pe cei mici în gătit. Idei de rețete

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Călătorești în Italia? Află unde poți gusta înghețată caldă

    15/12/20252 Mins Read12
    Imagine simbol
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cofetarul italian Giampaolo Grazioli, stabilit în Noua Zeelandă, a propus în 2013 o creație aparte în gelateria sa din Auckland: înghețata caldă de ciocolată și alune. Desertul este acoperit cu o crustă de ciocolată neagră temperată, încălzită timp de 40 de secunde la 150°C, păstrând miezul moale și cremos, dar oferind o experiență gustativă inedită, scrie MediaFax.

    În capitala Italiei, o apariție recentă este „Il Gelato Caldo di Roma”, prezentată de Giuffrè Forno & Gelato în noua lor locație din cartierul Prati. Conceput special pentru sezonul rece și ușor de luat „to go”, desertul constă într-un pahar cu zabaione fierbinte, în care este așezată o cupă de înghețată, completată cu un strat generos de frișcă.

    Alessandro Giuffrè mărturisește pentru La Stampa, că ideea a pornit din dragostea lui pentru zabaione: „Îl ador încă din copilărie. L-aș savura oricând, sub orice formă.” Rețeta folosește o frișcă densă, obținută dintr-un echilibru între smântână și mascarpone. Aceasta vine însoțită cu două pudre aromatice – una aurie, evocând lumina sărbătorilor de iarnă, și alta din zmeură deshidratată, pentru un plus de prospețime și aciditate naturală.

    Înghețata caldă și reinterpretarea unei rețete clasice

    Renumita gelaterie Fassi, un nume de referință în istoria Romei, a inclus de-a lungul timpului în meniu și înghețata caldă. Aceasta este o versiune asemănătoare cu mousse-ul sau semifreddo-ul, disponibilă în arome precum cremă, ciocolată, gianduia sau fructe de pădure. Deși nu este un produs permanent, rămâne apreciat de cunoscători.

    Andrea Fassi dezvăluie esența preparatului: fără lapte, ci doar frișcă bătută cu zahăr. Pentru varianta cu zabaione, gălbenușurile, zahărul și vinul marsala sunt gătite separat. Ele sunt apoi integrate treptat în frișcă, rezultând un desert fin, aromat și servit la o temperatură pozitivă.

    Înghețata caldă – gelato caldo – arată că dulciurile nu trebuie să urmeze reguli stricte de sezon. Chiar și în mijlocul iernii, combinația între elemente calde și reci, texturi cremoase și aerate, tradiție și inovație, creează o experiență aparte –  transformând un aparent paradox într-o delicatesă autentică.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 15/12/2025

    Crăciunul în bucătărie: cum îi implicăm pe cei mici în gătit. Idei de rețete

    Gastronomie 15/12/2025

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    RECOMANDATE 15/12/2025

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Populare în ultima lună
    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân
    08/12/2025911 Views
    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii
    11/12/2025831 Views
    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”
    09/12/2025386 Views
    A fost anunțată lista concurenților Eurovision Moldova 2026. Satoshi, printre participanți
    11/12/2025258 Views
    Recomandate
    Odihnă 15/12/20253 Mins Read6 Views

    Crăciunul în bucătărie: cum îi implicăm pe cei mici în gătit. Idei de rețete

    Crăciunul e perioada în care ne permitem să încetinim și să ne concentrăm pe lucruri…

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Crăciunul în bucătărie: cum îi implicăm pe cei mici în gătit. Idei de rețete

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Cele mai populare

    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân

    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii

    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.