Babaganoush este un sos din Orientul Mijlociu făcut din vinete prăjite, tahini (pastă de semințe de susan), suc de lămâie, usturoi și ulei de măsline și este popular în mai multe țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Irak, Armenia, Siria, Iordania, Israel, Liban, Palestina, Egipt, Tunisia și Turcia. Se mai numește și baba ganouj, muttabal sau salat hatzilim; Dar termenul „Babaghanoush”, cu care a devenit faimoasă în lume, derivă din arabă, în care „Baba” înseamnă „tată” și „Ghanaoush” poate fi interpretat ca „răsfățat” sau „răsfățat”. Nu este o coincidență faptul că în Franța, acest fel de mâncare este cunoscut sub numele de „caviar d’aubergines”, care subliniază textura sa bogată, dar și aroma sa delicioasă, scrie Dissapore.
Pentru a face babaganoush-ul original, vinetele sunt prăjite întregi la flacără deschisă până când pielea este carbonizată și carnea interioară devine moale. Această metodă conferă vasului mirosul său caracteristic de afumat, care este dificil de obținut prin simpla coacere.
Dacă aveți acasă o sobă cu gaz o puteți încerca, doar așezați vinetele pe flacără și întoarceți-o de mai multe ori cu ajutorul clești pentru grătar.
Există mai multe soiuri de vinete, inclusiv italiene, japoneze și globulare. Deși toate pot fi folosite pentru a prepara Babaganoush, vinetele mai mici, cum ar fi cele italiene sau cele globulare mai mici, sunt de preferat, deoarece conțin mai puține semințe și au o carne mai fragedă și mai puțin amară.
- Se spală vinetele și se coc întregi la cuptor la 180 de grade statice, timp de 30 de minute. Așezați-le pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de copt.
- Puneți vinetele fierte într-o strecurătoare și lăsați-le să se odihnească cel puțin 30 de minute, zdrobindu-le cu spatele unei linguri pentru a vă asigura că îndepărtați toată apa de vegetație. Apoi tăiați-le în jumătate și îndepărtați pulpa scoțându-le cu o lingură.
- Puneți pulpa într-un castron și amestecați – zdrobind cu dinții unei furculițe – cu usturoiul decojit și tocat, coriandrul tocat mărunt, tahini, sucul de lămâie și sarea. Lăsați-l să se odihnească din frigider cel puțin o jumătate de oră înainte de servire.
Cum se păstrează babaganoush de vinete
Babaganoush poate fi păstrat la frigider timp de trei zile și este mai ușor de păstrat dacă nu ați adăugat smântână sau iaurt în amestec. Este mai bine să nu-l puneți la congelator pentru că apa sa ar crește și textura cremoasă s-ar pierde.
Este mai bine să folosiți vinete mici care au mai puține lichide de vegetație și mai puține semințe, dacă sunt multe semințe le puteți îndepărta atunci când săpați vinetele cu o lingură.
Variațiile acestui sos adaugă adesea condimente uscate sub formă de pudră – summaco și ardeiul de Alep sunt cele mai frecvente. Pentru a obține un babaganoush și mai cremos puteți adăuga o lingură de iaurt grecesc.
Babaganoush se servește cu un topping care îl face mai frumos la vedere și poate fi cel mai divers: coriandru sau pătrunjel tocat, nuci de pin prăjite sau semințe de susan, semințe de rodie sau pudră.