Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Babaganoush, rețeta din Orientul Mijlociu pentru crema de vinete

    26/01/20253 Mins Read28
    Foto: Dissapore
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Babaganoush este un sos din Orientul Mijlociu făcut din vinete prăjite, tahini (pastă de semințe de susan), suc de lămâie, usturoi și ulei de măsline și este popular în mai multe țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Irak, Armenia, Siria, Iordania, Israel, Liban, Palestina, Egipt, Tunisia și Turcia. Se mai numește și baba ganouj, muttabal sau salat hatzilim; Dar termenul „Babaghanoush”, cu care a devenit faimoasă în lume, derivă din arabă, în care „Baba” înseamnă „tată” și „Ghanaoush” poate fi interpretat ca „răsfățat” sau „răsfățat”. Nu este o coincidență faptul că în Franța, acest fel de mâncare este cunoscut sub numele de „caviar d’aubergines”, care subliniază textura sa bogată, dar și aroma sa delicioasă, scrie Dissapore. 

    Pentru a face babaganoush-ul original, vinetele sunt prăjite întregi la flacără deschisă până când pielea este carbonizată și carnea interioară devine moale. Această metodă conferă vasului mirosul său caracteristic de afumat, care este dificil de obținut prin simpla coacere.

    Dacă aveți acasă o sobă cu gaz o puteți încerca, doar așezați vinetele pe flacără și întoarceți-o de mai multe ori cu ajutorul clești pentru grătar.

    Există mai multe soiuri de vinete, inclusiv italiene, japoneze și globulare. Deși toate pot fi folosite pentru a prepara Babaganoush, vinetele mai mici, cum ar fi cele italiene sau cele globulare mai mici, sunt de preferat, deoarece conțin mai puține semințe și au o carne mai fragedă și mai puțin amară.

    1. Se spală vinetele și se coc întregi la cuptor la 180 de grade statice, timp de 30 de minute. Așezați-le pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de copt.
    2. Puneți vinetele fierte într-o strecurătoare și lăsați-le să se odihnească cel puțin 30 de minute, zdrobindu-le cu spatele unei linguri pentru a vă asigura că îndepărtați toată apa de vegetație. Apoi tăiați-le în jumătate și îndepărtați pulpa scoțându-le cu o lingură.
    3. Puneți pulpa într-un castron și amestecați – zdrobind cu dinții unei furculițe – cu usturoiul decojit și tocat, coriandrul tocat mărunt, tahini, sucul de lămâie și sarea. Lăsați-l să se odihnească din frigider cel puțin o jumătate de oră înainte de servire.

    Cum se păstrează babaganoush de vinete

    Babaganoush poate fi păstrat la frigider timp de trei zile și este mai ușor de păstrat dacă nu ați adăugat smântână sau iaurt în amestec. Este mai bine să nu-l puneți la congelator pentru că apa sa ar crește și textura cremoasă s-ar pierde.

    Este mai bine să folosiți vinete mici care au mai puține lichide de vegetație și mai puține semințe, dacă sunt multe semințe le puteți îndepărta atunci când săpați vinetele cu o lingură.

    Variațiile acestui sos adaugă adesea condimente uscate sub formă de pudră – summaco și ardeiul de Alep sunt cele mai frecvente. Pentru a obține un babaganoush și mai cremos puteți adăuga o lingură de iaurt grecesc.

    Babaganoush se servește cu un topping care îl face mai frumos la vedere și poate fi cel mai divers: coriandru sau pătrunjel tocat, nuci de pin prăjite sau semințe de susan, semințe de rodie sau pudră.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 12/05/2025

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Mediu 12/05/2025

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Mediu 12/05/2025

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.094 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025251 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025136 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025109 Views
    Recomandate
    Gastronomie 12/05/20254 Mins Read6 Views

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Pe un platou de lemn, aranjate cu grijă și decorate cu petale, sunt așezate câteva…

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.