Sarea în forma sa pură, clorură de sodiu, nu are dată de expirare. Fiind un mineral, este extrem de stabilă și nu favorizează dezvoltarea bacteriilor. Este extrasă din zăcăminte care există de milioane de ani, ca dovadă că nu expiră, scrie cookist.it.
Frecvent găsim date de expirare pe ambalaje: la ce se referă acestea? De obicei, este vorba despre o posibilă descompunere microbiană a ambalajului. Există însă și alte tipuri de sare, cum ar fi sarea aromată sau sarea cu adaos de iod, care se pot deteriora, chiar dacă foarte lent. Nu este o coincidență faptul că datele de expirare pentru aceste produse sunt foarte lungi și acoperă mai mulți ani.
Sarea de masă conține adesea aditivi, cum ar fi agenți antiaglomeranți sau iod. Acești aditivi se pot degrada în timp, afectând calitatea sării. Prin urmare, unele ambalaje de sare pot purta o dată de valabilitate, dar aceasta nu înseamnă că sarea „expiră” în sensul tradițional și poate fi consumată chiar și după data de valabilitate.
Un alt punct al problemei este capacitatea mare a sării de a absorbi umezeala din aer, formând cocoloașe. Cu toate acestea, nu o face inutilizabilă, dar îi poate altera consistența, motiv pentru care recomandăm depozitarea ei într-un recipient etanș. Există o problemă separată pentru sarea iodată: iodul adăugat la sarea iodată se poate degrada efectiv în timp, mai ales în condiții de umiditate și temperatură ridicate. Astfel, sarea iodată își poate pierde conținutul de iod în timp, dar chiar și în acest caz, nu vorbim despre o expirare reală, pur și simplu își pierde aditivul. Ca regulă generală, vă sugerăm să nu folosiți același pachet de sare de masă sau de mare pentru o perioadă de timp care depășește 5 ani de când l-ați deschis, dar cine are sare de 5 ani acasă, deschisă, fără să o folosească pe toată?