Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Alimentele fermentate: o tendință gastronomică în creștere

    31/01/20253 Mins Read21
    Sursa foto: bbcgoodfood
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ceea ce astăzi numim „bucătărie high-class” sau „bucătărie vie” este o metodă folosită încă de acum aproximativ 20.000 de ani î.Hr. de numeroase popoare primitive. De atunci, procesele fermentative s-au dezvoltat rapid, iar în ultimii ani aceste produse și preparate au căpătat un rol esențial datorită valorii și potențialului lor probiotic. Atât de mult încât unii bucătari consideră că, dacă nu folosesc această tehnică în restaurantele lor, creativitatea lor este limitată, anunță Gastronosfera.

    Astăzi, se estimează că alimentele fermentate reprezintă aproximativ o treime din consumul mondial total.

    Interes crescut pentru fermentație în rândul bucătarilor și consumatorilor

    Interesul bucătarilor europeni pentru fermentate a crescut datorită influenței bucătăriei nordice și a studiilor despre flora intestinală, care are nevoie de probiotice pentru a fi sănătoasă. Astfel de experimente cu această tehnică tradițională au dus rețete proprii, mai puțin uzuale pentru clienți, dar apreciate.

    Experimente ale bucătarilor

    • kimchi din legume locale, grăsime de porc iberic fermentată pentru miso, chefir din diferite tipuri de lapte sau ravioli din kombucha.
    • sucuri de fructe și legume fermentate pentru băuturi precum hidromel, vin din sfeclă roșie și căpșuni, băuturi fermentate cu hamei sau șampanie din lavandă.
    • sosuri precum garum, o pastă romană fermentată din măruntaie de pește.

    Fermentate clasice și inovații recente

    Printre fermentatele clasice se numără kimchi, tofu, miso și tempeh, dar și chefirul și kombucha devin din ce în ce mai populare.

    • Chefirul – este un fermentat din lapte de capră sau din apă, bogat în lactobacili și probiotice.
    • Chucrutul – sau varza murată, bogată în vitaminele A, B, C și E, populară în Germania, Polonia și Rusia.
    • Ciocolata neagră –este sursă de probiotice, contribuie la sănătatea florei intestinale și la buna dispoziție.
    • Microalgele – spirulina și chlorella sunt bogate în nutrienți și au efecte benefice asupra digestiei și sănătății generale.
    • Supa de miso – este un fermentat japonez din orez, secară, fasole sau orz, bogat în lactobacili și bifidobacterii.
    • Tempeh – soia fermentată, o sursă excelentă de vitamina B12.
    • Kimchi – o varză fermentată cu gust picant-acrișor, specifică bucătăriei coreene.

    Kombucha – noua băutură sănătoasă

    Kombucha, cunoscută și sub numele de „elixirul vieții”, este o băutură fermentată din ceai îndulcit și un amestec de bacterii și drojdii. Este apreciată pentru efectele sale benefice asupra digestiei, detoxifierii și sistemului imunitar.

    În prezent, kombucha este una dintre cele mai populare băuturi sănătoase în SUA și Marea Britanie, fiind preferată în locul băuturilor carbogazoase convenționale. Chiar și florile pot fi fermentate – păpădia, mușețelul și florile de soc sunt excelente pentru murături.

    Fermentația este o tehnică străveche care revine în prim-plan datorită beneficiilor sale asupra sănătății și gastronomiei. În prezent, bucătarii și cercetătorii explorează noi posibilități de fermentare, demonstrând că această tendință are un viitor promițător în bucătăria modernă.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 13/06/2025

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025999 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025480 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025209 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 13/06/20252 Mins Read6 Views

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Republica Moldova a atins un reper istoric, clasându-se pe locul 7 la nivel global în…

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.