Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Vremea se schimbă brusc. Meteorologii anunță pentru miercuri precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare

    Crește numărul infecțiilor respiratorii. Câte cazuri de gripă și COVID-19 au fost raportate

    Despre pâine: îngrașă sau nu? În ce cantități trebuie consumată și de care? De vorbă cu medicul

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Cultură

    Ziua Internațională a Baklavalei: sărbătoare pentru iubitorii desertului turcesc

    17/11/20252 Mins Read19
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Astăzi, 17 noiembrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Baklavalei, ocazie bună pentru iubitorii de deserturi din întreaga lume să se bucure de celebra prăjitură turcească, devenită simbol global al ospitalității și rafinamentului culinar.

    Baklavaua turcească, renumită în întreaga lume pentru crusta sa aurie și siropul ușor, oferă un gust care persistă mult timp după prima mușcătură. Acest desert irezistibil, adesea inclus în listele celor mai bune din lume, a depășit granițele și culturile, devenind tot mai accesibil datorită exporturilor generoase ale Turciei și numărului tot mai mare de cofetării turcești deschise în străinătate, spre deliciul oamenilor de pretutindeni, notează Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia. 

    Potrivit comunicatului, baklavaua este preparată tradițional din 40 de foi subțiri de aluat phyllo, umplute cu fistic sau nuci și îndulcită cu sirop. Își are originea în tradiția turcească a aluatului yufka (phyllo) — inclusă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO — și a atins perfecțiunea în bucătăriile imperiale otomane, unde maeștrii întindeau aluatul până devenea subțire ca o petală de trandafir.

    Cea mai rafinată variantă este preparată în provincia Gaziantep din sud-estul Turciei, membră a Rețelei Orașelor Creative UNESCO în domeniul gastronomiei. Baklavaua din Gaziantep este primul produs turcesc care a obținut statutul de protecție din partea Uniunii Europene.

    „Ceea ce face ca această variantă să fie specială nu este doar metoda deosebită de întindere a foilor, ci și ingredientele excepționale, precum fisticul de Antep de calitate superioară și untul produs local. Maeștrii cofetari din oraș întind foile manual până devin aproape transparente. Între aceste straturi fine se adaugă cantități generoase de fistic măcinat și unt. Baklavaua este apoi coaptă cu grijă în cuptoare cu lemne, ceea ce îi conferă nuanța galben-aurie specifică. La final, se toarnă un sirop cu consistență perfectă peste desertul proaspăt scos din cuptor, pentru ca acesta să se îmbibe lent”, se arată în comunicat.

    Una dintre cele mai noi variante este baklavaua rece, preparată cu mai puțin sirop, lapte și ciocolată. În ultima vreme, baklavaua rece a devenit unul dintre cele mai populare deserturi în Turcia.

    Articole asemănătoare

    Mediu 18/11/2025

    Vremea se schimbă brusc. Meteorologii anunță pentru miercuri precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare

    RECOMANDATE 18/11/2025

    Crește numărul infecțiilor respiratorii. Câte cazuri de gripă și COVID-19 au fost raportate

    RECOMANDATE 18/11/2025

    Despre pâine: îngrașă sau nu? În ce cantități trebuie consumată și de care? De vorbă cu medicul

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic
    13/11/20251.532 Views
    Expresia „six seven”: Originea și semnificația fenomenului viral printre adolescenți
    18/11/2025779 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025504 Views
    (VIDEO) „Mergem!” – Premierul cheamă cetățenii să se alăture campaniei naționale de împădurire #GenerațiaPădurii
    12/11/2025238 Views
    Recomandate
    Mediu 18/11/20251 Min Read30 Views

    Vremea se schimbă brusc. Meteorologii anunță pentru miercuri precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare

    Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis marți, 18 noiembrie, cod galben de „condiții complicate…

    Crește numărul infecțiilor respiratorii. Câte cazuri de gripă și COVID-19 au fost raportate

    Despre pâine: îngrașă sau nu? În ce cantități trebuie consumată și de care? De vorbă cu medicul

    (Infografic) Care sunt domeniile cele mai solicitate de studenții din Republica Moldova?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Vremea se schimbă brusc. Meteorologii anunță pentru miercuri precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare

    Crește numărul infecțiilor respiratorii. Câte cazuri de gripă și COVID-19 au fost raportate

    Despre pâine: îngrașă sau nu? În ce cantități trebuie consumată și de care? De vorbă cu medicul

    Cele mai populare

    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic

    Expresia „six seven”: Originea și semnificația fenomenului viral printre adolescenți

    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.