Astăzi, 17 noiembrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Baklavalei, ocazie bună pentru iubitorii de deserturi din întreaga lume să se bucure de celebra prăjitură turcească, devenită simbol global al ospitalității și rafinamentului culinar.
Baklavaua turcească, renumită în întreaga lume pentru crusta sa aurie și siropul ușor, oferă un gust care persistă mult timp după prima mușcătură. Acest desert irezistibil, adesea inclus în listele celor mai bune din lume, a depășit granițele și culturile, devenind tot mai accesibil datorită exporturilor generoase ale Turciei și numărului tot mai mare de cofetării turcești deschise în străinătate, spre deliciul oamenilor de pretutindeni, notează Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia.
Potrivit comunicatului, baklavaua este preparată tradițional din 40 de foi subțiri de aluat phyllo, umplute cu fistic sau nuci și îndulcită cu sirop. Își are originea în tradiția turcească a aluatului yufka (phyllo) — inclusă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO — și a atins perfecțiunea în bucătăriile imperiale otomane, unde maeștrii întindeau aluatul până devenea subțire ca o petală de trandafir.
Cea mai rafinată variantă este preparată în provincia Gaziantep din sud-estul Turciei, membră a Rețelei Orașelor Creative UNESCO în domeniul gastronomiei. Baklavaua din Gaziantep este primul produs turcesc care a obținut statutul de protecție din partea Uniunii Europene.
„Ceea ce face ca această variantă să fie specială nu este doar metoda deosebită de întindere a foilor, ci și ingredientele excepționale, precum fisticul de Antep de calitate superioară și untul produs local. Maeștrii cofetari din oraș întind foile manual până devin aproape transparente. Între aceste straturi fine se adaugă cantități generoase de fistic măcinat și unt. Baklavaua este apoi coaptă cu grijă în cuptoare cu lemne, ceea ce îi conferă nuanța galben-aurie specifică. La final, se toarnă un sirop cu consistență perfectă peste desertul proaspăt scos din cuptor, pentru ca acesta să se îmbibe lent”, se arată în comunicat.
Una dintre cele mai noi variante este baklavaua rece, preparată cu mai puțin sirop, lapte și ciocolată. În ultima vreme, baklavaua rece a devenit unul dintre cele mai populare deserturi în Turcia.
