Biblioteca Națională a R. Moldova invită doritorii la Salonul de Artă, în cadrul căruia vor fi lansate : „Igor Vieru – un promotor al coloritului național în arta plastică ”, volumul semnat de Vasile și Tamara Malanețchi și monografia biobibliografică „Igor Vieru, 100 de ani de la naștere”. Ambele lucrări constituie un omagiu adus creației lui Igor Vieru, artist plastic, grafician, ilustrator de cărți, portretist, scenograf, pedagog.
Evenimentul se va desfășura la data de 23 decembrie 2024, ora 15:00 (BNRM, str. 31 august 1989, 78, blocul II, etajul I).
INVITAȚI: Vladimir BEȘLEAGĂ, scriitor, eseist, jurnalist; acad. Mihai CIMPOI, critic și istoric literar; acad. Alexei COLÎBNEAC, artist plastic, prof. universitar; dr. Tudor STĂVILĂ, critic de artă; Anatol GHERASIMOV, artist plastic; Constantin SPÂNU, critic de artă; dr. Liliana PLATON, artist plastic; Eugen LUNGU, critic și istoric literar, eseist, editor ș.a.
MODERATORI: Vasile MALANEȚCHI, istoric și cercetător literar, publicist, redactor, editor; Mircea V. CIOBANU, scriitor, critic și istoric literar, redactor-șef al Editurii „Știința”.
Igor Vieru este omul și artistul care, în jumătatea a doua a sec. XX a inițiat, sprijinit și promovat curentul național în artele plastic din Moldova. Culegerea „,Igor Vieru – un promotor al coloritului național în arta plastică” , apărută în seria editorială „Personalități notorii”, înmănunchează o selecție din multitudinea de scrieri cu caracter științific, publicistic, critic-informativ, care i-au fost consacrate de-a lungul timpului în presa periodică și în edițiile speciale ce i-au vizat activitatea, personalitatea și opera. Prezentul volum poate servi drept veridică sursă de informații cu privire la Igor Vieru, dar și ca oglindă vie a modului în care omul și artistul a fost cunoscut, receptat și apreciat pe parcursul vieții sale.
Monografia „Igor Vieru, 100 de ani de la naștere” a fost elaborată atât în baza colecțiilor, cataloagelor și fișierelor Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, cât și a diverselor surse electronice. Biobibliografia este structurată în două capitole. Capitolul I inserează lucrări din colecțiile publice ale Muzeul Național de Artă al Moldovei, ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei, ale Muzeul Național al Literaturii Române, ale Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, ale Muzeului de Artă și Etnografie din Tiraspol, ale Muzeul de Arte Plastice din Arhanghelsk, ale Muzeul de Arte Plastice din Plovdiv, ale Galeriei de Artă „A. V. Losev” din Tighina, ale Casei-Muzeu „Igor și Roland Vieru” din Cernoleuca (Dondușeni), ale Casei-Muzeu „A. Mateevici” din Zaim etc. Capitolul II include informații despre viața și activitatea artistului plastic Igor Vieru. Se regăsesc materiale din bibliografii, enciclopedii, dicționare, ghiduri, albume, studii și articole din culegeri și ediții periodice, mărturii, interviuri și dialoguri cu Igor Vieru. Limitele cronologice de selectare a materialelor constituie anii 1950-2024.
Biobibliografia este destinată cercetătorilor, profesorilor, studenților, ziariștilor și celor interesați de istoria artei plastice moldovenești, de rolul și locul pictorului Igor Vieru în arta plastică basarabeană și de creația maestrului, care a stat la baza școlii naționale de pictură.
Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923. A fost pictor și ilustrator de cărți. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli propun copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar” din fosta URSS. Tot alături de Grigore Vieru a semnat și volumele „Duminica cuvintelor” și „Mama”. Pictorul a ilustrat numeroase cărți pentru copii: „Povestea lui Harap Alb” și „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă; „Poezii” de Mihai Eminescu; „Guguță, căpitan de corabie” și „Băiețelul din Coliba Albastră” de Spiridon Vangheli ș.a. S-a stins din viață la 24 mai 1988 și a fost înmormântat în satul său natal, Cernoleuca, Dondușeni.
Distincţii: Ordinul Insigna de onoare (1960), Medalia a EREN a URSS (1966), Medalia de Aur a EREN a URSS (1969), Medalia de Argint a EREN a URSS (1970), Premiul de Stat al RSSM (1976), Medalia Mihai Eminescu (2001) (post-mortem). Numele lui este dat Şcolii Republicane Medii de Arte Plastice şi unei străzi din Chişinău. Actualmente, în casa sa natală din satul Cernoleuca este deschis un muzeu, unde vizitatorii pot lua cunoştinţă cu opera lui Igor Vieru.