În perioada 20 februarie – 20 martie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, se desfășoară expoziția „Peisajul arheologic Orheiul Vechi”, care reprezintă un ansamblu de situri arheologice de excepție, situate într-un spațiu natural fortificat, cu trăsături unice pe plan mondial.
Expoziția are ca scop prezentarea valorilor patrimoniale printr-o colecție de panouri fotografice, oferind vizitatorilor o perspectivă cuprinzătoare asupra istoriei bogate și semnificației culturale a Orheiului Vechi.
„Peisajul” este situat în partea central-estică a R. Moldova și se întinde de-a lungul defileului râului Răut, la 50 km de la or. Chișinău. Se află într-un loc de importanță strategică, în zonă de confluență a vechilor civilizații: barbare şi grecești, sedentare şi nomade, orientale şi occidentale, creștine şi musulmane. Acest loc deosebit, din cele mai vechi timpuri, a atras puternic comunitățile umane. În cuprinsul Peisajului de la Orheiul Vechi se constată o concentrare foarte mare de situri arheologice, care sunt perfect adaptate la formele de relief.
Cele mai vechi urme de locuire reprezintă două stațiuni din paleoliticul superior (ca. 30 – 20 mii BC). Tot aici se află o așezare de lungă durată din epoca cuprului (ca. 5,000 – 3,500 BC). Se întâlnesc şi urme din epoca bronzului târziu (c.1400 – 1100 BC). În același spaţiu sunt documentate vestigii din epoca fierului timpuriu: c. 1000-100 BC.
Pe același promontoriu, se întâlnesc urme din perioada antică târzie (secolele 3-4). Urmează două așezări medievale timpurii (secolele 5 – 13). În secolele 12 – 13, în partea superioară a promontoriului, a existat o așezare rurală fortificată, cucerită şi distrusă de către mongoli pe la anul 1241, notează Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
În prima jumătate a secolului al 14-lea pe acest loc a fost fondat un oraș de tip oriental – Şehr al Cedid / Yangı Şeher (Orașul Nou), care a existat până în anul 1369, când mongolii sau retras din regiune sub presiunea armatelor lituaniene şi moldovenești.
Pe ruinele acestui oraș, după anul 1369, a fost întemeiat unul dintre cele mai importante orașe medievale moldovenești – Orhei, care a ființat până la mijlocul secolului al 16-lea.