Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Cultură

    Oul de ciocolată: când și unde a apărut această tradiție

    18/04/20252 Mins Read16
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Știm cu toții că oul reprezintă unul dintre cele mai puternice simboluri ale omenirii. În cultura creștină, a fost asociat ideii de naștere sau chiar re-naștere, fizică sau spirituală. Motiv pentru care este asociat nașterii lui Isus în majoritatea cultelor creștine, ortodox, catolic, protestant, scrie G4Food.

    Primii creștini care au colorat ouăle, scrie Wilson D. Wallis în Culture and Progress, au fost cei din antica Mesopotamia. Ei  colorau ouăle în roșu folosind diferite ierburi, în amintirea sângelui vărsat de Iisus pe cruce. Ulterior, în Evul Mediu, la sărbătoarea Învierii, ouăle de găină erau oferite de regulă în dar de nobili către supuși. Uneori erau decorate, ne spune același autor, inițial, probabil, în Germania.

    Oul de ciocolată s-a născut puțin înainte de secolul al XIX-lea în Olanda

    Apoi, casele nobiliare au început să elaboreze ouăle în forme care mai de care mai ingenioase, și așa au apărut ouăle artificiale decorate cu metale prețioase. Transformând, astfel, oul, din simbol spiritual în obiect decorativ. Această tendință a culminat, în epoci ceva mai apropiate nouă, aproape de secolul XX, cu apariția renumitelor ouă Fabergé create special pentru familia țarului Rusiei.

    Cam tot în acea epocă, în țările occidentale – unde, se știe, oamenii sunt mai practici și ancorați în realitate, apăreau ouăle de ciocolată, mai precis în 1828. Creatorul lor este nu mai puțin renumitul patiser olandez Van Houten, inventatorul prafului de cacao așa cum îl cunoaștem astăzi. El a inventat un tipar cu care dădea formă celor două jumătăți ale oului, pe care le unea apoi într-un ou perfect simetric și cu suprafața fină și catifelată.

    Ulterior, ideea a fost exploatată comercial, și așa se face că în 1905 britanicul John Cadbury a început să producă primele ouă de ciocolată conținând în interiorul său un mic cadou. Sunt strămoșii celebrelor ouă de ciocolată cu suprize de astăzi, disponibile tot timpul anului.

    În timp ce „oul occidental” de ciocolată a înglobat în el, într-un secol și ceva, toate tendințele culturale ale epocilor, până la materialismul și consumismul de astăzi, pare că „oul răsăritean”, roșu, ortodox a conservat ceva mai bine simbolistica inițială a erei creștine.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025113 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202580 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Gastronomie 23/05/20255 Mins Read27 Views

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Fiecare dintre aceste rețete de prânz se aliniază la dieta mediteraneană, datorită ingredientelor precum fructele…

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.