Planurile de Revelion pot să difere foarte mult de la o persoană la alta, însă, G4Food.ro enumeră câteva idei de organizare a sărbătorii pe care le poți urma, astfel încât invitații să se simtă bine.
Un meniu bine gândit este cheia unei mese reușite.
Include preparate care să mulțumească toți invitații, indiferent de preferințe.
Categorii de preparate:
- Aperitive: Bruschete, platouri de brânzeturi, rulouri cu somon sau legume. Există mixuri de platouri gata făcute în comerț. Poate le vei găsi potrivite sau poate te inspiri din ele.
- Fel principal: Friptură de curcan, pește sau preparate vegetariene, cum ar fi lasagna cu legume, mușchiuleț de porc cu legume, ruladă de porc etc.
- Garnituri: Salate proaspete, salate asortate de murături, piureuri sau legume la cuptor.
- Desert: Tort festiv, prăjituri de casă sau mousse de ciocolată, salată de fructe, prăjitură cu mai puțin zahăr și mai multe fructe, etc.
Sfaturi:
- Include preparate ușoare și opțiuni vegetariene.
- Alege rețete pe care le poți pregăti parțial în avans.
- Dacă ai surse bune de unde să comanzi mâncarea mai complicat de gătit, fă-o!
- Asigură-te că ai suficiente băuturi festive: vin spumant, prosecco, gin, vin rose sau roșu, limonade sau apă infuzată pregătită de tine rapid cu o zi înainte să sosească invitații.
Cum să te organizezi:
- Verifică stocurile din bucătărie și notează doar ce lipsește. Este un bun prilej de a consuma și acele alimente pe care le-ai tot ocolit. Întreabă rapid participanții ce vor să mănânce și cădeți de acord asupra unor preparate.
- Cumpără ingredientele perisabile cu 1-2 zile înainte de Revelion.
- Nu uita de articole nealimentare: lumânări, șervețele, rolă de bucătărie, gheață, condimente, asigură-te că ai suficiente pahare pe stoc; eventual și cele de unică folosință pot fi de ajutor ca să nu ai un munte de vase de spălat.
Pregătește mâncarea în avans:
Pentru a avea timp să te bucuri de seară, pregătește cât mai multe preparate înainte de ziua evenimentului.
Ce poți pregăti în avans:
- Aperitive: Platourile pot fi asamblate cu câteva ore înainte.
- Dulciuri: Prăjiturile, fursecurile și torturile pot fi pregătite cu 1-2 zile înainte.
- Sosuri și dressinguri: Se păstrează bine în frigider.
Gândește-te la divertisment:
Masa de Revelion nu este doar despre mâncare; activitățile și atmosfera sunt la fel de importante, ba chiar mai importante decât aceasta. Gândește-te împreună cu invitații tăi la ce vreți să faceți în seara de Revelion și asigurați un minim de activități, ca masa să nu fie chiar punctul principal al zilei/nopții.
Activități sugerate:
- Diverse jocuri care vă plac, discuții libere despre anul care a trecut și despre ce ați vrea să faceți anul viitor. Poate planificați ceva excursii împreună.
- Un playlist cu muzică festivă sau karaoke.
- Momente speciale: scrierea dorințelor pentru Noul An sau o tombolă cu premii simbolice. Ar fi drăguț dacă ai oferi invitaților un mic cadou, o punguță cu fursecuri pregătite de tine, dacă te pricepi să desenezi sau să pictezi ceva făcut de tine, etc.
Setează-te cumva ca să fii relaxat indiferent ce se întâmplă. Chiar dacă petrecerea nu este tocmai cum ai planificat sau cum ai fi avut nevoie după un an așa greu și cu multă muncă, încearcă să-ți scoți din minte anumite detalii pe care le observi și care nu te fac fericit sau mulțumit și să te centrezi pe tine și pe faptul că meriți să fii bine cu tine și să te lași tot mai puțin influențat de atmosfera din jur.