Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Cultură

    Cum să nu faci risipă de Paște: șapte trucuri simple

    19/04/20256 Mins Read18
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Paștele vine cu emoție și agitație – facem curățenie, cumpărăm multe alimente, deseori mai mult decât ne trebuie și inevitabil ajungem să facem abuz și risipă pentru că fie mâncăm prea mult, fie pregătim prea multe preparate. G4Food prezintă șapte trucuri simple te vor ajuta să nu mai arunci mâncare și să faci economie.

    1. Fii pragmatic și eviți risipa de Paște

    Nu ne lipsește nimic, magazinele sunt pline, nu există să-ți dorești să mănânci ceva și să nu poți. Dacă avem tot ce ne dorim, mereu, de ce am face din orice perioadă de Sărbătoare un moment în care pare că unicul scop este să depășim limite.

    Scopul principal al mesei de Paște este bucuria de a fi împreună. Ceea ce contează cu adevărat este calitatea, nu cantitatea. Compune un meniu adaptat tradiției, folosind cele mai bune ingrediente. Mergi pe principiul mai puțin și foarte bun. În felul acesta gustul și savoarea preparatelor va fi elementul care va domina masa.

    2. Nu găti „să fie”, ci doar cât știi că se mănâncă

    E o greșeală des întâlnită în perioadele de Sărbătoare și care care duce la risipă de Paște. De ce să mai faci și sarmale, dacă ai deja drob, friptură și câteva feluri de aperitive? De ce să faci și prăjituri, dacă ai tort și cozonac? Vei investi timp, efort și bani în prepararea unor feluri de mâncare din care invitații sau familia ta doar va gusta sau, mai rău, s-ar putea să rămână neatinse. Fă o estimare realistă – pentru o masă cu mai mult 3 feluri de mâncare, o porție de 150-200g carne/persoană este suficientă. La fel și cu deserturile: nu ai nevoie de 3 cozonaci dacă sunteți 4 la masă. Poți face doar unul și să-l savurați cu poftă, nu din obligație.

    3. Folosește ceea ce ai deja în casă

    Stabilește meniul pentru masa de Paște luând în calcul și ceea ce ai deja în frigider și în cămară. E foarte posibil să ai deja făină, zahăr, conserve, ouă sau condimente. Folosește bucata de carne din frigider, murăturile, gemurile și dulcețurile, sucul de roșii, chiar și zacusca pe care ai pregătit-o astă toamnă.

    4. Adaptează rețetele 

    Tradițiile sunt frumoase, dar nu sunt obligatorii – și nici nu trebuie urmate „cu sfințenie” dacă nu ți se potrivesc. Gândește-te la ce îți face plăcere cu adevărat. Dacă pentru tine „gustul Paștelui” înseamnă pasca făcută de mama sau salata boeuf de la bunica, atunci acelea merită să fie pe masă. Nu pentru că așa scrie în tradiție, ci pentru că înseamnă ceva pentru tine. Nu-ți fie frică să inventezi și să adaptezi, indiferent că este vorba despre meniul din ziua de paște sau un fel de mâncare.

    Nu găti ceva doar pentru că „așa se face”, pentru că vei ajunge, inevitabil, la risipă de Paște. Poți înlocui friptura de miel cu o variantă mai lejeră – pui, curcan, pește sau chiar o opțiune vegetariană, cum ar fi o plăcintă cu legume sau un quiche. Există atâtea variante delicioase de drob fără organe, pe bază de ciuperci, linte sau năut, încât chiar poți reinventa meniul într-un mod creativ și mai potrivit gusturilor tale.

    5. Servește porții mai mici și încurajează autoservirea

    Cea mai mare satisfacție pentru cel care gătește este ca farfuriile să fie goale la finalul mesei. Asta înseamnă și că a fost bun, și că porțiile au fost normale. Dar mai înseamnă și că elimini risipa. Poți obține asta dacă nu vei umple din start farfuriile tuturor. Lasă mâncarea în platouri și lasă-ți mesenii să-și aleagă singuri ce și cât vor să mănânce.

    De multe ori, când porționezi în avans, ai tendința să pui mai mult „ca să ajungă” sau „să nu zică lumea că nu e destul”. Rezultatul? Mâncare irosită care ajunge la gunoi. În schimb, dacă fiecare își pune în farfurie doar cât își dorește, șansele ca mâncarea să fie cu adevărat savurată – și nu aruncată – cresc considerabil. În plus ceea ce rămâne, dacă mai rămâne, poate fi folosit mai târziu.

    Poți transforma asta chiar într-un moment plăcut: un bufet de Paște cu platouri frumos aranjate, din care fiecare se servește după poftă. E mai relaxat, mai puțin rigid și le dă tuturor libertatea de a gusta puțin din toate, fără presiunea de a termina tot ce au în farfurie.

    6. Nu face din masa de Paște într-un maraton culinar

    Știm cum e: vrei să fie totul perfect, să fie „de toate”, iar masa să impresioneze. Dar adevărul e că nimeni nu se simte bine după 3 feluri principale, 2 deserturi și 5 tipuri de aperitive.

    Masa de Paște nu trebuie să fie o cursă între feluri de mâncare sau un concurs de cine rezistă cel mai mult la masă. Încearcă să păstrezi un echilibru – mai puține feluri, dar bine alese, mai mult timp de stat la povești și mai puțin timp petrecut cu digestia. Propune-ți ca anul acesta să creezi o atmosferă relaxată, nu un ospăț de nuntă. Invită-i pe cei dragi să se bucure de mâncare în tihnă, fără grabă, fără presiune și, mai ales, fără exces.

    7. Păstrează ce rămâne, dar cu cap

    Chiar și cu o planificare atentă, e posibil să rămână mâncare. Și nu e nicio problemă – atâta timp cât știi cum să o păstrezi și ce să faci cu ea mai departe.

    În primul rând, nu lăsa mâncarea prea mult timp pe masă. După ce s-a terminat masa, pune resturile în caserole curate și păstrează-le în frigider sau congelator. Friptura, drobul sau chiar cozonacul se păstrează foarte bine dacă sunt bine ambalate. Le poți reîncălzi sau transforma în alte preparate – un sandviș cald, o salată, o budincă sau chiar un mic dejun savuros în zilele următoare.

    Dacă știi că n-o să apuci să mănânci tot ce a rămas, nu aștepta să se strice. Gândește-te cui ai putea oferi din surplus – un vecin mai în vârstă, o familie care nu a avut parte de o masă îmbelșugată sau un adăpost din orașul tău.

    Gesturile mici fac o mare diferență – pentru ceilalți și pentru tine. Și pot transforma un Paște obișnuit într-o sărbătoare cu adevărat plină de sens.

    Articole asemănătoare

    Cultură 13/05/2025

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Muncă 13/05/2025

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    RECOMANDATE 13/05/2025

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.225 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025290 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025143 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025112 Views
    Recomandate
    Cultură 13/05/20254 Mins Read21 Views

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Piesa „Espresso Macchiato” a rapperului și cântărețului estonian Tommy Cash, selecția Estoniei pentru concursul Eurovision…

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    „Volume eating”: metoda care presupune să mănânci mai mult și totodată să slăbești

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.