Există mai multe reguli de bună purtare la masă, printre care se include și modul de mânuire a tacâmurilor. De fapt, prin felul în care este așezat cuțitul și furculița, se poate comunica ceva personalului de servire. Potrivit etichetei, există doar două poziții acceptate, transmite cookist.it.
Știați că puteți comunica cu personalul de servire prin modul în care vă aranjați tacâmurile în farfurie? S-a vorbit mult despre acest aspect al etichetei și au apărut diverse mesaje pe care le pot transmite un cuțit și o furculiță. Academia Italiana Galateo – prima academie din Italia specializată în predarea regulilor de comportament, bune maniere și etichetă – explică faptul că în realitate sunt doar două poziții corecte și cunoscute, cele mai funcționale.
Toate celelalte mesaje presupus codificate sunt considerate inelegante, mai ales dacă, așa cum se crede, se referă la comunicarea unei aprecieri sau a unei plângeri cu privire la serviciul și mâncarea consumată. Conform etichetei, singurele două poziții ale furculiței și cuțitului acceptate și universal cunoscute de personalul de catering și ospitalitate sunt:
Poziția care semnifică pauza
Mâncați, vă simțiți puțin plin și aveți nevoie de câteva minute de odihnă înainte de a începe să mâncați din nou. Cum puteți face personalul de servire să înțeleagă că nu trebuie să vă ia farfuria? În acest caz, puteți pune cuțitul și furculița în poziție de pauză, adică așezați cele două tacâmuri sprijinite pe interiorul farfuriei aproape în formă de X. Tacâmurile astfel aranjate indică tocmai faptul că faceți o pauză, dar că veți relua masa. Potrivit etichetei, vârfurile tacâmurilor nu se încrucișează niciodată, ci sunt doar apropiate, vârfurile furculiței sunt îndreptate în jos, iar lama cuțitului, ca întotdeauna, este îndreptată spre interior. De asemenea, vă puteți aranja tacâmurile în acest fel atunci când aveți nevoie de o băutură sau purtați o conversație. Eticheta spune că nu trebuie să gesticulați niciodată cu tacâmurile în mână, astfel încât, folosind poziția de pauză, puteți vorbi sau bea fără ca farfuria să vă fie luată.
Poziția de la sfârșitul mesei
A doua comunicare non-verbală prin intermediul tacâmurilor acceptată de etichetă este la sfârșitul mesei. Pentru a arăta clar chelnerilor că nu mai mâncați și că vă pot lua farfuria, trebuie să aranjați tacâmurile „la ora 6”, adică vertical în mijlocul farfuriei. În acest caz, vârfurile furculiței sunt îndreptate în sus, iar lama cuțitului întotdeauna spre interior. Această poziție indică faptul că ați terminat, așa că o puteți folosi nu numai cu o farfurie goală, ci și atunci când mai aveți mâncare în farfurie, dar nu doriți să o terminați.