Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Cultură

    Cum să așezi tacâmurile în farfurie: reguli de etichetă

    11/12/20243 Mins Read109
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Există mai multe reguli de bună purtare la masă, printre care se include și modul de mânuire a tacâmurilor. De fapt, prin felul în care este așezat cuțitul și furculița, se poate comunica ceva personalului de servire. Potrivit etichetei, există doar două poziții acceptate, transmite cookist.it. 

    Știați că puteți comunica cu personalul de servire prin modul în care vă aranjați tacâmurile în farfurie? S-a vorbit mult despre acest aspect al etichetei și au apărut diverse mesaje pe care le pot transmite un cuțit și o furculiță. Academia Italiana Galateo – prima academie din Italia specializată în predarea regulilor de comportament, bune maniere și etichetă – explică faptul că în realitate sunt doar două poziții corecte și cunoscute, cele mai funcționale.

    Toate celelalte mesaje presupus codificate sunt considerate inelegante, mai ales dacă, așa cum se crede, se referă la comunicarea unei aprecieri sau a unei plângeri cu privire la serviciul și mâncarea consumată. Conform etichetei, singurele două poziții ale furculiței și cuțitului acceptate și universal cunoscute de personalul de catering și ospitalitate sunt:

     Poziția care semnifică pauza

    Mâncați, vă simțiți puțin plin și aveți nevoie de câteva minute de odihnă înainte de a începe să mâncați din nou. Cum puteți face personalul de servire să înțeleagă că nu trebuie să vă ia farfuria? În acest caz, puteți pune cuțitul și furculița în poziție de pauză, adică așezați cele două tacâmuri sprijinite pe interiorul farfuriei aproape în formă de X. Tacâmurile astfel aranjate indică tocmai faptul că faceți o pauză, dar că veți relua masa. Potrivit etichetei, vârfurile tacâmurilor nu se încrucișează niciodată, ci sunt doar apropiate, vârfurile furculiței sunt îndreptate în jos, iar lama cuțitului, ca întotdeauna, este îndreptată spre interior. De asemenea, vă puteți aranja tacâmurile în acest fel atunci când aveți nevoie de o băutură sau purtați o conversație. Eticheta spune că nu trebuie să gesticulați niciodată cu tacâmurile în mână, astfel încât, folosind poziția de pauză, puteți vorbi sau bea fără ca farfuria să vă fie luată.

    Poziția de la sfârșitul mesei

    A doua comunicare non-verbală prin intermediul tacâmurilor acceptată de etichetă este la sfârșitul mesei. Pentru a arăta clar chelnerilor că nu mai mâncați și că vă pot lua farfuria, trebuie să aranjați tacâmurile „la ora 6”, adică vertical în mijlocul farfuriei. În acest caz, vârfurile furculiței sunt îndreptate în sus, iar lama cuțitului întotdeauna spre interior. Această poziție indică faptul că ați terminat, așa că o puteți folosi nu numai cu o farfurie goală, ci și atunci când mai aveți mâncare în farfurie, dar nu doriți să o terminați.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 19/05/2025

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Gastronomie 19/05/2025

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    RECOMANDATE 19/05/2025

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025123 Views
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025113 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025108 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202594 Views
    Recomandate
    Gastronomie 19/05/20253 Mins Read26 Views

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Adoptarea unei diete bogate în antioxidanți poate fi un aliat valoros în procesul de slăbire.…

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Care e diferența dintre cereale și pseudocereale: ce au în comun și de ce pseudocerealele sunt considerate superalimente

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.