Un laborator educațional inovativ care va purta numele celebrului matematician Grigore Moisil, părintele informaticii românești, va fi inaugurat marți, 5 noiembrie, la ora 11.00 la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), în prezența secretarului de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, a rectorului Universității Tehnice a Moldovei (UTM), prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, a coordonatoarei proiectului, Daniela Istrati și a numeroși profesori și studenți.
La evenimentul de inaugurare, UTM va prezenta dotarea și inovațiile prezente, care includ display wall LCD, ecran tactil interactiv, sistem de conferințe de înaltă calitate, echipamente video și alte achiziții care au contribuit la digitalizarea completă a activităților.
Spațiul renovat și redecorat include și o expoziție dedicată lui Grigore Moisil, care conține și cărți valoroase din colecțiile personale ale profesorului român Gheorghe Păun, membru titular al Academiei Române, dar și ale profesorului Alexe Leahu de la UTM.
Evenimentul va avea loc la UTM, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, str. Studenților 9/7, bloc de studii 3, Auditoriul 3-609.
Inaugurarea CEIM înscrie într-un șir de evenimente pentru comunitate:
Maratonul de Programare „Inteligența Artificială – Proiectul CEIM Grigore Moisil” (desfășurat între 25-29 octombrie 2024, la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, maratonul a reunit 40 de studenți pasionați de tehnologie pentru a dezvolta soluții inovatoare în domeniul inteligenței artificiale, într-o atmosferă colaborativă și prietenoasă).
Atelierele de Lucru „Știința Datelor” (desfășurate în cadrul conferinței ECCO, la 18 octombrie, atelierele au atras 40 de elevi, studenți, masteranzi și doctoranzi de la UTM, explorând concepte avansate de vizualizare și explorare a datelor).
Vizite Educaționale în Școli (elevii claselor a 7-a de la IPLT „Mihail Kogălniceanu” și ai claselor 8-9 de la Gimnaziul „Caragiale” din Chișinău au participat la sesiuni interactive de informatică, realizând proiecte proprii și descoperind importanța științelor exacte).
Grigore Moisil a fost un matematician cu renume mondial, care a contribuit la formarea primelor generații de informaticieni din România, fiind cel care a dispus introducerea informaticii în licee și la facultăți. Moisil a fost un reputat profesor, care a predat matematica cu umor, fiind supranumit autor de bancuri și glume despre știință. Întrebat la un moment dat dacă e bine ca un profesor să facă glume la cursuri, Moisil ar fi răspuns că “Știința nu e tristă, decât pentru unii”.
Realizarea proiectului Centrul Educațional și Inovativ „Informatică și Modelare Matematică” Grigore Moisil (CEIM) a fost posibilă datorită finanțării oferite de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.