Vineri, 23 mai 2025, va avea loc cea de-a IX-a ediție a Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori, un eveniment de referință în domeniul învățământului profesional tehnic, dedicat tinerilor pasionați de arta culinară.
Competiția este organizată de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în parteneriat cu Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante, și Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare”. Evenimentul este găzduit de Școala Profesională nr. 2 din Chișinău.
Tema ediției din acest an este: „Tur gastronomic în jurul lumii”
Peste 90 de elevi din 15 instituții de învățământ profesional tehnic din întreaga țară — viitori bucătari, brutari, cofetari și specialiști în domeniul alimentației publice își vor demonstra creativitatea, priceperea și pasiunea într-o competiție culinară desfășurată sub genericul: „Călătorie în farfurie”. Preparatele vor fi jurizate de bucătari-șefi renumiți și experți din sectorul HORECA.
Campionatul Gastronomic pentru Juniori 2025 este mai mult decât un concurs – este un spațiu de afirmare pentru elevi, o oportunitate de aplicare practică a cunoștințelor teoretice și o platformă de recunoaștere a muncii maiștrilor-instructori și profesorilor din învățământul profesional.
Scopul evenimentului este promovarea meseriilor de bucătar, cofetar și brutar, ridicarea prestigiului acestora, cultivarea culturii culinare și apropierea tinerilor de piața muncii. În plus, concursul încurajează inovația gastronomică și schimbul de experiență între instituțiile participante.
Programul evenimentului:
- 10:00 – 10:45 Deschiderea oficială
- 11:00 – 13:00 Tema de acasă: „Călătorie în farfurie”
- 11:00 – 12:30 Categoria „Cutia Magică” – primul set de școli
- 13:00 – 14:30 Categoria „Cutia Magică” – al doilea set de școli
- 11:00 – 13:00 Categoria Individuală Brutari
- 13:30 – 15:00 Categoria Individuală Cofetari
- 16:00 – 17:00 Totaluri și festivitatea de premiere