Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Ce faci când te doare gâtul? Sfaturile nutriționistei

    29/10/20253 Mins Read41
    Sursa foto: fares.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Sezonul rece vine la pachet cu probleme respiratorii, dureri de gât, stări de slăbiciune, pastile și tratamente. Nutriționista Tania Fântână explică pentru G4Food cum putem trata sau ameliora durerea de gât cu ajutorul alimentației.

    Ce este durerea de gât și de ce apare

    Durerea de gât (faringită sau amigdalită ușoară) este de obicei cauzată de:

    • infecții virale (răceală, gripă, viroze respiratorii – peste 80% din cazuri);
    • aer rece, uscat sau poluat;
    • vorbit excesiv, tuse sau iritații de la reflux gastric;
    • alergii sau expunere la fum/tutun.

    De regulă, nu necesită antibiotice, ci doar calmarea durerii și protejarea mucoasei gâtului.

    Nutriționista recomandă remedii naturale eficiente pentru durerea de gât

    a) Ceaiuri calmante și emoliente

    • Ceai de mușețel – antiinflamator natural, calmează iritația și ajută la hidratare eficientă.

    • Ceai de tei – emolient, reduce senzația de arsură. Beți ceaiul de tei la temperatura camerei, este mult mai eficient pentru gât așa decât fierbinte.

    • Ceai de cimbru sau salvie – ușor antiseptic, util mai ales la tuse.

    • Ceai de ghimbir cu lămâie și miere – stimulează imunitatea și calmează durerea. Are un gust foarte bun.

    „Se beau călduțe (nu fierbinți!), pentru că lichidele foarte calde agravează inflamația. Știu că atunci când eram mici, părinții ne obligau să bem cât mai fierbinte, dar acest lucru nu ajută la vindecarea inflamației, dimpotrivă”, explică aceasta.

    b) Mierea, un adevărat pansament pentru gât

    Mierea are proprietăți antibacteriene, antivirale și calmante.

    „Creează o peliculă protectoare pe mucoasa gâtului și reduce durerea și tusea. Dar ea trebuie folosită corect. Observ la clienții mei obiceiul de a o adăuga în ceaiul fierbinte și de a consuma linguri întregi de miere pe perioada răcelii. Nu numai că adăugăm calorii inutile în dietă, dar nici nu beneficiem de proprietățile mierii”, spune Tania Fântână.

    Cum se folosește corect:

    • 1 linguriță de miere crudă (ideal de tei, salcâm sau manuka) luată simplu, lent, cu înghițituri mici.
      → Se lasă să se topească lent în gură, nu se înghite repede.

    • Miere + lămâie + apă călduță – nu mai fierbinte de 40°C, altfel se distrug enzimele și proprietățile active.

    • Miere cu ghimbir ras – calmant natural pentru gât și antitusiv.

    Când o pui în lichide mai calde de 40–45°C, mierea își pierde enzimele, vitaminele și proprietățile antibacteriene.

    Se poate consuma în ceaiul ușor călduț, după ce acesta s-a răcit puțin.

    Alte remedii utile

    • Sirop natural de ceapă cu miere – antiinflamator și antitusiv;
    • Pastile de supt cu propolis sau echinacea – susțin imunitatea locală și oferă un plus de energie, binevenit în timpul răcelii;
    • Inhalații cu aburi de mușețel – calmează mucoasa și ajută respirația.

    3. Alimente de evitat când te doare gâtul

    • băuturi fierbinți sau foarte reci (irită mucoasa);
    • alimente acide (lămâie, oțet, roșii crude);
    • alimente crocante sau tari (covrigei, biscuiți uscați, chipsuri);
    • alcool, cafea, alimente picante;
    • zahăr în exces, care favorizează inflamația și scade imunitatea locală.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025152 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202577 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.