Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum facem siropul perfect pentru dulceață – trucuri ca să știm când e gata chiar dacă nu avem termometru culinar

    Ce spune știința despre consumul de castane: fructul oleaginos fără calorii

    R. Moldova găzduiește pentru prima dată un festival internațional de acordeon

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Gust de acasă: Alivancă dulce

    23/10/20252 Mins Read34
    Foto: https://www.facebook.com/Bunica.md
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Alivanca este o turtă din mălai amestecată cu lapte bătut și brânză, coaptă în cuptor. Este un desert tradițional moldovenesc, care poate avea un gust sărat sau dulce. Gospodinele obișnuiau să prepare alivanca din mălai și brânză sărată de oi, de vaci sau de urdă, amestecată cu codițe de ceapă, verdeață sau jumări, apoi o coceau în cuptorul cu lemne. Alte gospodine preferau o variantă mai simplă, folosind doar brânză proaspătă de vacă și adăugând puțin zahăr pentru un gust dulceag.

    În continuare vă prezentăm o rețetă de alivancă dulce de pe site-ul de rețete culinare bunica.md.

    Ingrediente:

    • 500 ml chișleag (sau chefir / smântână cu 10% grăsime)
    • 3 ouă
    • 250 g brânză de vaci
    • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
    • ¼ linguriță sare
    • 50 g zahăr
    • 50 ml ulei rafinat
    • 330–350 g făină de porumb (mălai)

    Mod de preparare:

    1. Într-un vas, punem chișleagul (sau chefirul) împreună cu bicarbonatul de sodiu și amestecăm ușor.
    2. Într-un alt vas, batem ouăle cu zahărul și sarea până se omogenizează. Adăugăm, pe rând, brânza de vaci, făina de porumb și uleiul, amestecând continuu până obținem o compoziție omogenă.

    Pregătim o tavă de aproximativ 20 cm în diametru, tapetată cu hârtie de copt. Turnăm amestecul în tavă și coacem alivanca în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 35–40 de minute, până capătă o culoare aurie frumoasă.

    După coacere, scoatem tava din cuptor și lăsăm alivanca să se răcească aproximativ 20 de minute.
    Se poate servi simplă sau cu un strop de smântână ori miere, după preferință.

    Poftă bună!

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 23/10/2025

    Cum facem siropul perfect pentru dulceață – trucuri ca să știm când e gata chiar dacă nu avem termometru culinar

    Gastronomie 23/10/2025

    Ce spune știința despre consumul de castane: fructul oleaginos fără calorii

    Cultură 23/10/2025

    R. Moldova găzduiește pentru prima dată un festival internațional de acordeon

    Populare în ultima lună
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.340 Views
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20253.320 Views
    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”
    21/10/2025602 Views
    De la un mesaj pe Facebook la o întâlnire adevărată: scriitorul Cezar Paul-Bădescu merge în satul Roșu
    20/10/2025419 Views
    Recomandate
    Gastronomie 23/10/20253 Mins Read12 Views

    Cum facem siropul perfect pentru dulceață – trucuri ca să știm când e gata chiar dacă nu avem termometru culinar

    Prepararea dulceții perfecte începe întotdeauna cu siropul – inima oricărui preparat de acest tip reușit.…

    Ce spune știința despre consumul de castane: fructul oleaginos fără calorii

    R. Moldova găzduiește pentru prima dată un festival internațional de acordeon

    Consumăm sau nu produse alimentare după data de expirare? Sfaturile nutriționistului

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum facem siropul perfect pentru dulceață – trucuri ca să știm când e gata chiar dacă nu avem termometru culinar

    Ce spune știința despre consumul de castane: fructul oleaginos fără calorii

    R. Moldova găzduiește pentru prima dată un festival internațional de acordeon

    Cele mai populare

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.