Pentru o dantură sănătoasă nu este suficient să te speli pe dinți, ci este important să acorzi atenție și alimentației: consumă zilnic fructe și legume, limitează ciocolata, iar pentru dinți frumoși și puternici include lactate precum iaurtul, brânza, cașcavalul dur sau chefirul, bogate în calciu, care întărește smalțul dentar.
„Dejunurile alese corect previn cariile și inflamația gingivală prin aportul de calciu și fosfor, alimente cu rol antibacterian și antioxidant. Dacă te grăbești la serviciu fără să mănânci, nu doar stomacul suferă, ci și dinții”, explică Victoria Ursu.
Specialista recomandă câteva idei simple de mic dejun pentru o dantură sănătoasă:
- Terci din fulgi de ovăz, în care poți adăuga kiwi, vișine, zmeură, coacăză proaspătă sau congelată. Acestea sunt surse bogate de magneziu, potasiu, fibre și vitamina C, importante pentru gingii sănătoase;
- O bruschetă cu brânză maturată, humus ori sardine. Sunt surse minunate de calciu și fosfor pentru menținerea microbiomului oral;
- Pâinea integrală cu unt de arahide și afine. Conține mai puțin zahăr, mai mulți nutrienți și un nivel crescut de energie. Nutriționista recomandă să evitați cerealele cu zahăr adăugat, pentru că „dejunul nu este un desert”.
- Omleta cu avocado și legume crude, precum ardeiul sau castravetele. Acest mic dejun conține grăsimi bune, proteine și vitamina E pentru regenerarea țesuturilor.
Pentru un efect antibacterian natural, nutriționista recomandă o ceașcă de ceai verde cu lămâie la 30–60 de minute după masă, pentru a nu afecta absorbția mineralelor. „Mineralele precum calciul și fierul au nevoie de timp să se absoarbă cum se cuvine”, explică ea.