Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce ar trebui să mănânci struguri în fiecare zi, potrivit nutriționiștilor

    30/09/20253 Mins Read86
    Sursă: agrotv.md
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Strugurii sunt printre cele mai accesibile fructe, disponibili aproape tot timpul anului pe rafturile magazinelor. Deși mulți îi ignoră, nutriționiștii spun că a-i include zilnic în alimentație poate aduce beneficii importante atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, notează publicația Parade.

    Struguri verzi vs. struguri roșii: care sunt mai sănătoși?

    Michelle Wong, dietetician acreditat la Life Time, explică: „Deși toți strugurii conțin mulți dintre aceiași polifenoli și micronutrienți precum vitamina C și potasiu, concentrația acestor polifenoli poate varia. În general, cu cât coaja fructului este mai închisă la culoare, cu atât puterea antioxidantă este mai mare datorită polifenolilor”.

    La rândul ei, René Ficek, nutriționist și fondatoarea Seattle Sutton’s Healthy Eating, subliniază că strugurii roșii și cei verzi au valori nutriționale foarte asemănătoare. Totuși, un avantaj al celor roșii este conținutul mai ridicat de resveratrol, un antioxidant cu rol esențial în protecția inimii.

    Beneficii imediate ale consumului de struguri

    Integrarea strugurilor în dietă poate aduce schimbări vizibile încă din primele zile:

    1. Hidratare mai bună. „Consumul de struguri susține hidratarea pentru că sunt în mare parte apă și conțin electroliți, precum potasiul”, arată Wong. Strugurii au între 80% și 89% apă, ceea ce îi face aliați pentru persoanele care nu beau suficiente lichide.

    2. Digestie îmbunătățită. Strugurii sunt o sursă bună de fibre solubile și insolubile. Acestea contribuie la menținerea sănătății florei intestinale, previn balonarea și constipația și, împreună cu apa conținută, ajută tranzitul intestinal.

    3. Stabilizarea glicemiei. Deși sunt dulci, fibrele din struguri previn creșterea bruscă a zahărului din sânge. Wong explică: „Chiar dacă strugurii sunt dulci, ei nu provoacă un vârf glicemic datorită conținutului de fibre”. Acest efect se traduce prin niveluri mai constante de energie și o dispoziție echilibrată, reducând riscul unor afecțiuni cronice precum diabetul sau bolile cardiovasculare.

    Efecte pe termen lung

    Pe termen lung, consumul zilnic de struguri poate aduce beneficii și mai mari:

    1. Reduc inflamația cronică. Lee Cotton, dietetician, explică: „Strugurii sunt bogați în flavonoide, resveratrol și proantocianidine. Aceste ingrediente sunt benefice pentru protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi”. O dietă bogată în flavonoide este asociată cu reducerea riscului de cancer, boli cardiovasculare și neurodegenerative.

    2. Îmbunătățesc sănătatea inimii. Flavonoidele și fibrele din struguri contribuie la reducerea inflamației și la protejarea sistemului cardiovascular. Wong subliniază: „Fibrele din struguri sunt un alt nutrient benefic pentru sănătatea inimii. O dietă bogată în fibre este asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet și obezitate”.

    3. Sprijină imunitatea. Cotton adaugă: „La fel ca fructele citrice, strugurii conțin vitamina C, care susține sistemul imunitar”. Persoanele care îi consumă regulat se pot îmbolnăvi mai rar și se recuperează mai repede atunci când fac infecții.

    4. Protejează creierul. Resveratrolul din struguri, mai abundent în cei roșii, este asociat cu reducerea stresului oxidativ și cu un risc mai scăzut de boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Cotton subliniază: „Resveratrolul a fost studiat pentru reducerea stresului oxidativ și are beneficii asupra sănătății creierului”.

    Articole asemănătoare

    Advertoriale 28/11/2025

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Gastronomie 28/11/2025

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    RECOMANDATE 27/11/2025

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent
    22/11/20253.359 Views
    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului
    22/11/20253.251 Views
    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa
    21/11/2025461 Views
    (VIDEO) Doi români care au ratat îmbarcarea au alergat pe pista aeroportului din Köln după un avion Wizz Air cu motoarele pornite
    24/11/2025391 Views
    Recomandate
    Advertoriale 28/11/20252 Mins Read88 Views

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Doar pe 28 noiembrie 2025, membrii FLYONE Club beneficiază de 50% reducere la toate zborurile…

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Opt edituri din Republica Moldova participă la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția a XXXII-a

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Cele mai populare

    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent

    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.