Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum poți salva fructele ofilite și să reduci risipa alimentară

    41 de gospodării vulnerabile din zonele rurale vor fi renovate energetic

    Documentarul despre R. Moldova este acum pe Netflix: tradițiile și frumusețile țării văzute prin ochii unui jurnalist britanic

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Șapte alimente recomandate de cardiologi pentru o inimă sănătoasă

    25/09/20253 Mins Read48
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces atât în Statele Unite, cât și în Europa. Totuși, specialiștii subliniază că există numeroase metode prin care putem reduce riscurile. Pe lângă mișcare, odihnă de calitate și gestionarea stresului, alimentația are un rol crucial pentru o inimă sănătoasă, conform parade.com.

    Medicul Joyce Oen-Hsiao, profesor asociat la Yale School of Medicine, atrage atenția că ceea ce mâncăm influențează direct sănătatea inimii, în special prin efectele asupra colesterolului și glicemiei. „Colesterolul ridicat favorizează depunerile pe artere, ceea ce poate duce în timp la infarct sau accident vascular”, explică ea.

    Deși o parte din colesterol este produs de organism și are componentă genetică, alimentația poate fi ajustată. La fel, consumul de carbohidrați rafinați și de zaharuri în exces determină creșteri ale glicemiei și accelerează apariția plăcilor de aterom. „Controlul glicemiei este una dintre cele mai eficiente metode de protecție a inimii”, subliniază medicul.

    În acest context, cardiologi americani au întocmit o listă cu șapte alimente pe care le consumă constant pentru a-și proteja sănătatea cardiovasculară.

    Verdețuri cu frunze

    Spanacul, varza kale și alte frunze verzi sunt bogate în antioxidanți, vitamine și fibre. Acestea dau senzația de sațietate și reduc pofta de alimente nesănătoase. Consumul lor regulat contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea riscului de inflamație arterială.

    Fulgi de ovăz

    O alegere clasică pentru micul dejun, ovăzul conține fibre solubile care reduc colesterolul LDL, considerat „colesterol rău”. În plus, stabilizează glicemia și furnizează antioxidanți ce protejează vasele de sânge. Mulți cardiologi își completează porția de ovăz cu fructe și nuci, obținând un mic dejun hrănitor și prietenos cu inima.

    Nuci, oleaginoase

    Alunele de pădure, migdalele și mai ales nucile și migdalele sunt surse excelente de grăsimi sănătoase. Acestea înlocuiesc gustările procesate și reduc inflamația. O mână de nuci între mese asigură energie și protecție cardiovasculară, fiind o alternativă superioară biscuiților sau prăjiturilor.

    Sfecla roșie

    Sfecla este bogată în nitrați naturali, care contribuie la relaxarea vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale. Poate fi consumată coaptă, fiartă sau chiar în smoothie-uri, unde oferă un plus de energie și susține performanța fizică.

    Avocado

    Avocado este un aliment tot mai popular și în România. Bogat în grăsimi nesaturate și fibre, ajută la reducerea colesterolului. Poate fi consumat simplu, în salate sau chiar în sushi. Este o sursă constantă de nutrienți valoroși pentru sistemul cardiovascular.

    Tofu

    Derivat din soia, tofu este extrem de versatil și sănătos pentru inimă. Conține izoflavone, compuși vegetali care îmbunătățesc sănătatea vasculară, și fibre. În plus, înlocuiește proteinele animale bogate în grăsimi, reducând aportul de colesterol. Poate fi sotat, marinat, gătit la cuptor sau adăugat în smoothie-uri.

    Pepene roșu

    Pepenele, simbol al verii, este mai mult decât o gustare răcoritoare. Conține L-citrulină, un aminoacid care stimulează producția de oxid nitric, contribuind la relaxarea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale. Totodată, datorită conținutului ridicat de apă, susține hidratarea și menținerea unui volum sanguin sănătos.

    Adoptarea unor obiceiuri alimentare inspirate de recomandările cardiologilor poate fi un pas simplu și eficient pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Înlocuirea produselor ultraprocesate cu verdețuri, nuci, ovăz, avocado sau pepene roșu aduce beneficii pe termen lung.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/09/2025

    Cum poți salva fructele ofilite și să reduci risipa alimentară

    Mediu 25/09/2025

    41 de gospodării vulnerabile din zonele rurale vor fi renovate energetic

    Cultură 25/09/2025

    Documentarul despre R. Moldova este acum pe Netflix: tradițiile și frumusețile țării văzute prin ochii unui jurnalist britanic

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”
    23/09/20251.646 Views
    De ce uneori te trezești obosit chiar dacă dormi 8 ore? Explicația medicului neurolog
    22/09/2025350 Views
    Trump leagă Tylenolul (paracetamolul) de autism. Comunitatea medicală: „Declarații periculoase și iresponsabile”
    23/09/2025251 Views
    Dai în chirie un apartament? Iată ce taxe trebuie să plătești și în cât timp trebuie să înregistrezi contractul
    24/09/2025225 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/09/20253 Mins Read9 Views

    Cum poți salva fructele ofilite și să reduci risipa alimentară

    Orice persoană care cumpără alimente s-a lovit cel puțin o dată în viață de această…

    41 de gospodării vulnerabile din zonele rurale vor fi renovate energetic

    Documentarul despre R. Moldova este acum pe Netflix: tradițiile și frumusețile țării văzute prin ochii unui jurnalist britanic

    Cum să-ți aprovizionezi cămara și frigiderul pentru mese rapide și sănătoase

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum poți salva fructele ofilite și să reduci risipa alimentară

    41 de gospodării vulnerabile din zonele rurale vor fi renovate energetic

    Documentarul despre R. Moldova este acum pe Netflix: tradițiile și frumusețile țării văzute prin ochii unui jurnalist britanic

    Cele mai populare

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    De ce uneori te trezești obosit chiar dacă dormi 8 ore? Explicația medicului neurolog

    Trump leagă Tylenolul (paracetamolul) de autism. Comunitatea medicală: „Declarații periculoase și iresponsabile”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.