Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    UE consolidează siguranța plăților: clienții protejați mai bine împotriva fraudelor online

    Fructele care ajută la digestie. Câte fibre conține fiecare și ce cantitate se recomandă pe zi

    Târgul de Crăciun din Craiova, desemnat cel mai frumos din Europa. Află clasamentul integral al destinațiilor

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Ora de masă la vârste înaintate poate influenţa sănătatea şi longevitatea, arată un nou studiu

    07/09/20253 Mins Read68
    Sursa foto: freepik.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cercetătorii au descoperit că schimbările în programul meselor pot fi un indicator important al stării de sănătate şi al riscului de deces la persoanele vârstnice. Pe măsură ce îmbătrânim, rutina zilnică, inclusiv modul în care ne alimentăm, se modifică treptat. Un nou studiu sugerează că nu doar ce şi cât mâncăm contează, ci şi ora la care mancam, în special micul dejun, transmite News.ro, citează G4Media.

    Un nou studiu, realizat de cercetători de la Mass General Brigham şi publicat pe 4 septembrie, în revista Communications Medicine, arată că modificările în programul meselor la vârsta a treia pot fi un indicator important al stării generale de sănătate şi al riscului de mortalitate.

    Studiul a analizat date de la 2.945 de adulţi cu vârste între 42 şi 94 de ani din Marea Britanie, urmăriţi pe o perioadă de peste 20 de ani, care au cuprins analize de sânge şi răspunsuri la chestionare detaliate.

    Cercetătorii au constatat că, odată cu înaintarea în vârstă, persoanele tind să ia micul dejun şi cina la ore mai târzii, în timp ce intervalul zilnic în care consumă alimente se restrânge treptat. Un rezultat deosebit de important a fost asocierea dintre micul dejun luat mai târziu şi o stare de sănătate mai precară.

    Micul dejun la ore târzii, asociat cu risc mai mare de depresie

    Persoanele care luau micul dejun la ore târzii prezentau mai frecvent depresie, oboseală cronică, probleme dentare şi dificultăţi în pregătirea meselor, dar şi tulburări de somn. Aceste modificări au fost corelate şi cu un risc crescut de deces pe parcursul perioadei de monitorizare.

    Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că indivizii cu predispoziţie genetică pentru un ritm circadian întârziat – cunoscuţi ca „bufniţe de noapte”, care preferă să se culce şi să se trezească mai târziu – aveau tendinţa de a lua mesele la ore mai târzii. Acest tipar ar putea indica o vulnerabilitate mai mare la probleme de sănătate odată cu îmbătrânirea.

    „Schimbările în programul meselor, în special în ceea ce priveşte ora micului dejun, ar putea fi utilizate ca un marker simplu şi uşor de monitorizat al stării generale de sănătate la persoanele în vârstă. Atât pacienţii, cât şi medicii ar putea folosi aceste informaţii pentru a identifica din timp probleme fizice sau psihice ascunse”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Hassan Dashti, specialist în nutriţie şi biologie circadiană la Massachusetts General Hospital.

    Importanța meselor regulate

    Studiul subliniază importanţa menţinerii unui program regulat al meselor la vârste înaintate, sugerând că încurajarea persoanelor în vârstă să respecte ore fixe pentru mesele principale ar putea deveni parte a strategiilor de promovare a îmbătrânirii sănătoase şi a longevităţii.

    Autorii avertizează că aceste rezultate pot fi importante în contextul creşetrii în popularitate a dietelor bazate pe post intermitent şi pe limitarea strictă a intervalului zilnic în care este permis consumul de alimente, ale căror efecte pot fi diferite la vârstnici comparativ cu persoanele adulte tinere.

    Studiul nu demonstrează o relaţie direct cauzală, dar indică faptul că momentul meselor, în special al micului dejun, ar putea fi un factor important în menţinerea sănătăţii la vârsta a treia.

    Articole asemănătoare

    Mediu 28/11/2025

    UE consolidează siguranța plăților: clienții protejați mai bine împotriva fraudelor online

    RECOMANDATE 28/11/2025

    Fructele care ajută la digestie. Câte fibre conține fiecare și ce cantitate se recomandă pe zi

    Odihnă 28/11/2025

    Târgul de Crăciun din Craiova, desemnat cel mai frumos din Europa. Află clasamentul integral al destinațiilor

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent
    22/11/20253.368 Views
    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului
    22/11/20253.252 Views
    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa
    21/11/2025469 Views
    (VIDEO) Doi români care au ratat îmbarcarea au alergat pe pista aeroportului din Köln după un avion Wizz Air cu motoarele pornite
    24/11/2025393 Views
    Recomandate
    Mediu 28/11/20253 Mins Read6 Views

    UE consolidează siguranța plăților: clienții protejați mai bine împotriva fraudelor online

    Utilizatorii serviciilor de plată din Uniunea Europeană (UE) vor fi mai bine protejați împotriva fraudelor,…

    Fructele care ajută la digestie. Câte fibre conține fiecare și ce cantitate se recomandă pe zi

    Târgul de Crăciun din Craiova, desemnat cel mai frumos din Europa. Află clasamentul integral al destinațiilor

    Cum facem față anxietății în vremuri incerte: tehnici simple de gestionare a situațiilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    UE consolidează siguranța plăților: clienții protejați mai bine împotriva fraudelor online

    Fructele care ajută la digestie. Câte fibre conține fiecare și ce cantitate se recomandă pe zi

    Târgul de Crăciun din Craiova, desemnat cel mai frumos din Europa. Află clasamentul integral al destinațiilor

    Cele mai populare

    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent

    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.