Guvernul Turciei a inițiat măsuri pentru reducerea risipei alimentare la micul-dejun tip bufet sau mixt. Noile reglementări vor elimina cerința unui număr minim de persoane pentru servirea micului-dejun mixt, iar în hotelurile all-inclusive se va trece la sistemul „îți alegi singur mâncarea”, relatează libertatea.ro, citând presa locală din Turcia.
În Turcia se irosesc 23 de milioane de tone de alimente anual
Potrivit Fundației Turce pentru Prevenirea Deșeurilor, în fiecare an se irosesc aproximativ 23 de milioane de tone de alimente, dintre care circa 35% din fructe și legume sunt aruncate înainte de a fi consumate. Consiliul Prezidențial pentru Agricultură și Politici Alimentare, care a elaborat un raport detaliat pe această temă, îl va prezenta președintelui Recep Tayyip Erdoğan.
Jumătate din alimentele de la micul-dejun se aruncă
Ramazan Bingöl, membru al Consiliului și președinte al Asociației pentru Toate Restaurantele și Turism (TÜRES), a declarat că jumătate din micul-dejun mixt se aruncă, problemă amplificată de obligativitatea unui număr fix de porții în funcție de numărul de clienți. El a menționat și risipa din bufeturile hotelurilor, propunând trecerea la sistemul à la carte, unde oaspeții comandă strict ce vor să mănânce.
Noile reglementări ar permite, de exemplu, ca trei persoane să comande un mic-dejun mixt pentru două persoane, iar în caz contrar, localul ar putea fi sancționat la sesizarea Ministerului Comerțului.
Potrivit autorităților turce, risipa alimentară este răspândită în gospodării, sectorul serviciilor, comerțul cu amănuntul și distribuție. Problemele din lanțul de aprovizionare, recoltare și depozitare agravează situația.