Inflamația cronică este una dintre acele afecțiuni tăcute care, deși nu prezintă întotdeauna simptome vizibile, pot avea consecințe grave asupra sănătății pe termen lung. Potrivit cercetătorului și medicului William Li, această formă de inflamație poate sta la baza dezvoltării unor boli cardiovasculare, dar și a anumitor tipuri de cancer. Explicațiile expertului au fost prezentate într-un articol publicat de La Vanguardia și preluate de Mediafax.
„Dacă ai inflamație cronică, ai configurația perfectă pentru ca riscul de diabet de tip 2 să crească”, a explicat expertul. Dar ce alimente pot ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni? Specialistul a menționat mai multe, însă a subliniat în mod special uleiul de măsline extravirgin.
Ce beneficii oferă uleiul de măsline extravirgin?
Spania este unul dintre principalii producători de ulei de măsline, iar mulți consumatori aleg varianta extravirgin (AOVE), considerată cea mai calitativă opțiune. Pe lângă gustul mai intens, ideal pentru salate, acest tip de ulei aduce și o serie de beneficii importante pentru sănătate.
Printre acestea, este un aliment eficient împotriva inflamației. „Uleiul de măsline extravirgin conține polifenoli precum hidroxitirosolul și oleocantalul”, a explicat expertul. Acestea sunt compuși chimici cu proprietăți antioxidante și efecte benefice împotriva bolilor cardiovasculare, fiind întâlniți frecvent în alimente de origine vegetală.
Se poate face diferența între un ulei care conține aceste proprietăți și unul care nu le are. Potrivit specialistului, astfel de uleiuri oferă o senzație de pișcătură „în partea din spate a gâtului”, semn al prezenței compușilor activi.