Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să faci o quiche clasică perfectă: rețetă franceză, reinterpretată cu rafinament

    21/04/20253 Mins Read22
    Sursa foto: Parade.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Deși rețetele virale de pe TikTok sunt distractive și adesea delicioase, uneori nu e nimic mai bun decât o variantă clasică, bine făcută. Iar când vine vorba despre mâncăruri tradiționale, mai ales cele cu influențe franceze, puțini o fac mai bine decât Jacques Pépin, arată parade.com.

    Celebrul bucătar, autor de cărți de bucate și fondator al Fundației Jacques Pépin, inspiră de zeci de ani prin simplitate și eleganță în bucătărie. Odată cu venirea primăverii, pe lângă binecunoscuta lui sparanghel sotat în unt și ouăle jumări impecabile, revine în centrul atenției o rețetă îndrăgită: quiche Lorraine, pregătită după modelul mamei sale, dar cu mici ajustări personale.

    Rețeta clasică de Quiche Lorraine, pas cu pas

    Rețeta se împarte în două părți: aluatul și umplutura. Poți folosi și aluat de tartă din comerț, dar Pépin oferă câteva ponturi utile dacă vrei să-l prepari acasă.

    Aluatul

    • Alege untul potrivit: Taie un pachet de 110 grame de unt (rece, dar nu congelat) în bucățele. Astfel se va încorpora mai ușor în făină, rezultând un aluat fraged și crocant.
    • Folosește robotul de bucătărie: Adaugă 180 grame de făină, un praf de sare, un praf de zahăr și untul tăiat. Mixează până când untul se transformă în firimituri mici. Adaugă apoi 60 ml apă rece și mixează din nou. Dacă aluatul nu se leagă, mai pune o lingură de apă.
    • Formează și întinde aluatul: Scoate-l pe blatul presărat cu făină și formează-l într-un disc. Aplatizează-l cu sucitorul, rotindu-l din când în când, până obții un cerc subțire (sub 0,5 cm) și cu câțiva centimetri mai mare decât forma de tartă (Pépin folosește una de 23–24 cm).
    • Așază în tavă: Rulează aluatul pe sucitor și transferă-l în tavă. Apasă-l ușor cu degetele în fund și pe margini, apoi taie excesul trecând sucitorul peste marginea formei.
    • Coace în orb: Tapetează cu hârtie de copt și umple cu greutăți pentru copt (boabe de orez sau fasole uscată). Coace la 200°C timp de 30 de minute. Acest pas previne umezirea bazei (pericolul clasic de „fund umed”).

    Umplutura

    • Truc rapid pentru bacon: Pépin gătește baconul la microunde! Pune 5 felii pe un șervețel de hârtie, acoperă-le cu alt șervețel și gătește-le 3 minute. Dacă nu sunt crocante, mai lasă-le încă un minut.
    • Pregătește ouăle: Sparge 3 ouă într-un bol, bate-le bine până când albușul nu mai e vizibil. Adaugă ½ linguriță de sare, ½ linguriță de piper și 350–475 ml de smântână pentru gătit (sau lapte cu grăsime). Poți adăuga și ceapă verde tocată mărunt.
    • Asamblează: După ce aluatul s-a răcit ușor, presară baconul tocat și 100 grame de brânză elvețiană rasă. Toarnă jumătate din compoziția de ouă, pune forma într-o tavă și așază-o în cuptor. Apoi adaugă restul compoziției direct în cuptor, ca să nu se verse.
    • Coace până se rumenește: Quiche-ul este gata când devine auriu deasupra și nu se mișcă atunci când îl scuturi ușor. Va fi umflat la început, dar se va lăsa când se răcește – ceea ce e perfect normal.

    Servește cu stil

    Lasă quiche-ul să se răcească 30 de minute, scoate inelul formei și taie în felii. Așa cum spune și Jacques Pépin: „Exact așa cum făcea mama mea.”

    O rețetă clasică, simplă, dar cu gust deosebit – perfectă pentru un brunch sau o zi de sărbătoare în familie.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 27/12/2025

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Odihnă 27/12/2025

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Gastronomie 27/12/2025

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025108 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202599 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202584 Views
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/202575 Views
    Recomandate
    Gastronomie 27/12/20252 Mins Read36 Views

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Dacă sunteți în căutarea unui ceai de plante calmant care să vă ajute să vă…

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.