Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    De ce este esențial să speli orezul înainte de gătit: beneficii și motive

    11/04/20252 Mins Read20
    Sursa foto: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un gest aparent simplu, adesea făcut aproape din obișnuință, precede gătitul unuia dintre cele mai consumate alimente: orezul. Spălarea orezului, deși nu multă lume o știe, este de fapt un pas esențial pentru a obține un rezultat optim în ceea ce privește consistența, curățenia și potențiala siguranță alimentară, scrie cookist.it.

    Orezul trebuie spălat din mai multe motive, legate în principal de prepararea sa și de calitatea rezultatului final:

    • Îndepărtați amidonul de la suprafață. În timpul procesării și transportului, boabele de orez eliberează un strat subțire de amidon pe suprafața lor. Dacă nu este îndepărtat, acest amidon se dizolvă în timpul gătitului, făcând orezul lipicios și cauciucat în loc să aibă boabe separate și pufoase. Spălarea orezului ajută la îndepărtarea unei părți din acest exces de amidon. Dacă trebuie să îndepărtați mai puțin din el, ar trebui să îl prăjiți ușor, așa cum faceți cu orezul pentru risotto.
    • Îndepărtați impuritățile și reziduurile. Chiar dacă orezul este prelucrat, acesta poate conține mici impurități precum praf, fragmente de boabe sparte, tărâțe sau chiar insecte mici sau pietricele. Spălarea ajută la îndepărtarea acestor reziduuri, asigurând o mâncare mai curată și mai sigură pentru consum.
    • Îmbunătățirea texturii. Îndepărtarea amidonului de suprafață este esențială pentru obținerea unei texturi ideale a orezului fiert. Boabele spălate tind să rămână separate, ușoare și gustoase. Acest lucru este deosebit de important pentru preparate precum orezul basmati, jasmine sau sushi, unde textura este un element-cheie.
    • Eliminarea potențială a arsenicului anorganic. Unele cercetări sugerează că spălarea temeinică a orezului (în special a orezului brun) poate contribui la reducerea nivelului de arsenic anorganic, o substanță prezentă în mod natural în sol și în apă care se poate acumula în orez. Cu toate acestea, este important să rețineți că acest proces nu elimină complet arsenicul și că reducerea variază în funcție de cantitatea de apă utilizată și de timpul de spălare.

    Orezul trebuie spălat până când apa devine limpede.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 27/12/2025

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Gastronomie 27/12/2025

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/202574 Views
    Recomandate
    Odihnă 27/12/20254 Mins Read6 Views

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Euronews Travel a analizat unele dintre cele mai vizitate destinații ale anului 2025, de la…

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.