Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Mic dejun fără gluten, savuros și sănătos: toast pe felii de cartofi dulci

    07/04/20252 Mins Read20
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Unii dintre noi suntem foarte dornici dimineața de un sandviș sau de un toast dar nu vrem să mâncăm pâine. Fie că vrem să facem pauză de gluten, fie că vrem să limităm pur și simplu pâinea, un mic dejun consistent poate fi o complicație. Cartofii dulci sunt soluția la îndemână, scrie G4Food.

    Cartofii dulci, numiți uneori și cartofi americani, sunt un aliment plin de proprietăți și mai puțin caloric decât cartofii obișnuiți, deși sunt mai dulci. Și asta, pentru că au în compoziție o cantitate foarte mare de fibre, care, în plus, ajută și digestia.

    Cartofii dulci se spală și se șterg bine, apoi se taie în felii de circa 1 cm grosime, sau chiar un pic mai mult. Se așează într-o tavă de aragaz, stropindu-i cu puțin ulei și, după preferințe, sare, eventual piper. Se dau la cuptorul deja încălzit circa 20-25 de minute, în funcție de cum îi preferăm de moi. Alternativ la cuptor putem folosi și o friteuză cu aer cald, unde sunt gata într-un timp puțin mai scurt.

    Cu ce putem combina feliile coapte de cartof dulce

    Avem posibilitatea unor combinații de foarte multe feluri. Un motiv în plus, în funcție de situație, de a pregăti o tavă mai mare pentru cele cinci zile lucrătoare ale săptămânii.

    Putem adăuga peste ele inclusiv fructe, dar putem combina feliile și cu iaurt, de exemplu. Putem să le adăugăm, însă, și lângă omletă sau ouă ochiuri, dar le putem combina în general și cu măsline, brânzeturi, castraveți, ridichi, salată, felii de șuncă sau de bacon, ton din conservă, boabe de fasole sau de năut, creme tartinabile, hummus, sos guacamole, zacuscă etc.

    Iată mai jos mai multe combinații de toppinguri peste felii de cartofi dulci la cuptor:

    • cremă de brânză sau ricotta cu roșii, castraveți, ridichi, salată, măsline, ton
    • cremă de avocado cu ouă fierte și suc de lămâie
    • pesto de leurdă sau de busuioc cu ouă
    • hummus cu semințe de dovleac, nuci și cuburi de feta
    • fasole bătută cu felii de morcovi și de castraveți
    • unt de arahide cu fructe
    • ricotta, ton din conservă sau sardine, mărar și lămâie

    În aceeași măsură, aceste felii de cartofi dulci la cuptor pot servi și drept gustare. Dacă avem asta în minte, putem tăia cartofii nu pe lung, cum e preferabil pentru micul dejun, ci rondele, eventual condimentate cu ardei iute, piper, usturoi sau ierburi aromatice din abundență.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 27/12/2025

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/202573 Views
    Recomandate
    Gastronomie 27/12/20251 Min Read32 Views

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Dacă v-ați plictisit de aceeași mâncare în fiecare dimineață, puteți încerca un mic dejun altfel.…

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.