Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    ABC în bucătărie. De ce păstrează italienii apa în care au fiert pastele? Când trebuie să clătești pastele cu apă rece

    03/04/20253 Mins Read45
    Foto: Shutterstock
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cum se fierb pastele corect? În câtă apă? Cât timp? Apa trebuie să fie rece, caldă sau fierbinte? De câtă sare e nevoie? Se clătesc sau nu? Întrebările care mereu vor fi valabile atunci când vine vorba de pregătitul pastelor. Tehnica, scrie G4Food, necesită atenție și nu permite greșeli, dacă vrem să obținem un rezultat reușit, cu un gust asemănător celor pe care le-am mâncat în vacanță. Nu e nicio alchimie secretă, mistere sau secrete nemărturisite. E nevoie doar de cunoaște și a urma pașii corecți ai metodei clasice de fierbere a pastelor.

    1. Fierbe apa corect

    Așează o oală mare cu apă pe foc, ideal mai mult înaltă decât largă, și așteaptă să ajungă la punctul de fierbere, calculând minim 1 l de apă pentru 100g paste. Acoperă oala cu un capac pentru a accelera fierberea. Odată ce apa clocotește, adaugă sare, respectând proporțiile corecte: 10 g de sare la fiecare litru de apă.

    2. Adaugă pastele corect în oală

    Pastele trebuie adăugate în apă toate deodată, pentru o fierbere uniformă. Dacă gătești spaghetti, linguine sau bucatini, așază-le în apă formând un mic vârtej; inițial vor rămâne verticale, dar în câteva secunde se vor scufunda complet. Apa trebuie să fie obligatoriu la punctul de fierbere, nu rece, nici caldă, ci să fiarbă.

    3. Respectă timpul de fierbere

    Urmează indicațiile de pe ambalaj și setează un cronometru. Este recomandat să guști pastele cu 2-3 minute înainte de timpul indicat pentru a verifica textura. Amestecă-le din când în când cu o lingură de lemn pentru a preveni lipirea de oală. Menține flacăra la temperatură medie.

    4. Verifică interiorul pastelor

    Înainte de a scurge pastele, verifică dacă au atins consistența al dente. Dacă miezul este alb, pastele nu sunt încă gata.

    5. Scurge corect pastele

    Folosește un șervet de bucătărie sau un suport termic pentru a apuca oala. Așază o strecurătoare în chiuvetă și scurge pastele, păstrând aproximativ 200 ml de apă de gătit – aceasta poate fi folosită pentru a dilua sosurile sau pentru a curăța vasele.

    În ce privește apa, italienii mai folosesc un mic truc: înainte să scurgă apa în chiuveta, iau din ea cu un polonic și umplu farfuriile din care se vor servi pastele cu apă fierbinte. În felul ăsta pastele vor rămâne calde pentru mai mult timp.

    6. Nu clăti pastele și nu adăuga ulei

    Evită să clătești pastele cu apă rece sau să adaugi ulei, deoarece acestea îndepărtează amidonul care ajută sosul să se lipească mai bine de ele. Aceasta, cu exceptia situației în care preparăm salată de paste rece de vară, când e nevoie ca ingredientele să nu se compacteze.

    7. Amestecă pastele cu sosul cât sunt fierbinți

    Pune pastele scurse înapoi în oală și adaugă treptat sosul, amestecând bine. Dacă ai pregătit un ragù de carne, încălzește-l înainte de a-l turna peste paste.

    cum se fac corect pastele preparare paste corect se clătesc sau nu pastele

    Articole asemănătoare

    Advertoriale 24/10/2025

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Cultură 24/10/2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Mediu 24/10/2025

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Populare în ultima lună
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20253.919 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.436 Views
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/2025727 Views
    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”
    21/10/2025613 Views
    Recomandate
    Cultură 25/10/20252 Mins Read83 Views

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    Mădălina și-a descoperit vocea la doar patru ani, iar de atunci pasiunea a crescut din…

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Cele mai populare

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.