Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Care este secretul celei mai scumpe cafele din lume?

    Parlamentul European adoptă prima lege privind monitorizarea solului

    Un cunoscut bucătar din Republica Moldova, trimis pe banca acuzaților pentru trafic de droguri

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Secretul chiftelelor reușite: cinci reguli ca să iasă cât se poate de bune

    19/03/20253 Mins Read15
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Prăjite, la cuptor, la air fryer, în sos, din carne, vegetariene, chiftelele sunt practic definiția a ceea ce numim comfort food. Dar ca să iasă nu bune, ci delicioase, există câteva mici secrete care trebuie cunoscute și urmate, scrie G4Food.

    Ingrediente de bună calitate

    Dacă folosești carne tocată, ideal este un amestec de vită și porc, cu un conținut de grăsime între 15% și 20%. Este important să nu fie prea slabă și să fie proaspătă, de proveniență sigură. Dacă ai carne gătită rămasă prin frigider, o poți folosi pentru chiftele – cum ar fi carnea fiartă, dar în acest caz trebuie să echilibrezi bine compoziția cu ingrediente uscate și umede.

    Echilibrul aromelor

    Echilibrul aromatic este în general cheia în orice preparat, iar chiftelele nu fac excepție. Pentru un rezultat de la foarte bine în sus, gusturile și texturile trebuie să fie bine armonizate. Carnea, ouăle, miezul de pâine înmuiat în lapte, pesmetul, usturoiul, sarea și piperul sunt ingredientele esențiale și nici unul dintre ele nu poate lipsi. Când alegi pâinea, este mai bine să nu fie albă, dar, de oricare fel ar fi, pâinea trebuie întâi înmuiată în lapte și apoi bine stoarsă, pentru a elimina excesul de lichid care ar putea face compoziția prea moale.

    Cât despre ouă, raportul corect din rețetele gastronomiei clasice este de un ou la 400 g de carne tocată, dar poate depinde și de carne. Dacă amestecul ți se pare, totuși, prea puțin legat, poți adăuga treptat încă un ou ușor bătut sau un cartof fiert și ras pe răzătoarea fină.

    Gustă compoziția

    Pare doar un detaliu, însă în realitate e un pas esențial pentru un rezultat fără riscuri. La o linguriță de compoziție, formează o chiftea de mici dimensiuni și gătește-o pentru câteva minute. Apoi o guști și ajustezi compoziția, dacă mai e cazul, și abia apoi pornești la gătit.

    Compoziția nu trebuie să conțină prea mult lichid

    Dacă amestecul este prea moale, adică are prea mult lichid față de cantitatea de carne și pâine, chiftelele se pot sfărâma în timpul gătirii. Ca să eviți asta, lasă-le la frigider timp de jumătate de oră după ce le-ai modelat și înainte de a le găti. Se vor compacta mai bine, iar procesul de gătire va fi mai ușor.

    Nici crude, nici prăjite prea tare

    Fiecare tip de chiftea necesită un mod specific de gătire, iar respectarea unor reguli este esențială. Fie că le prăjești, le coci în cuptor, le gătești în sos sau înăbușite, chiftelele trebuie să fie bine compacte pentru a nu se destrăma.

    Dacă le prăjești, este recomandat să folosești ulei de floarea soarelui, neutru ca gust și cu un punct de fum ridicat. Așteaptă ca uleiul să ajungă la temperatura potrivită înainte de a le pune în tigaie. Dacă le prepari în sos, tradiția spune că trebuie prăjite mai întâi, apoi lăsate să fiarbă încet în sosul de roșii. Pentru o variantă mai „ușoară”, le poți rumeni ușor într-o lingură de ulei până când se formează o crustă subțire, apoi le acoperi cu sos.

    La cuptor sau în air fryer, ca alternativă, chiftelele trebuie gătite la 180°C timp de 20-30 de minute, în funcție de mărime. În oricare din variante, pentru o textură crocantă la exterir trebuie trecute întâi prin pesmet. Iar dacă le coacem în cuptor sau air fryer, ideal este să le stropim cu ulei, folosind un spray de bucătărie.

    Articole asemănătoare

    Muncă 24/10/2025

    Care este secretul celei mai scumpe cafele din lume?

    Mediu 24/10/2025

    Parlamentul European adoptă prima lege privind monitorizarea solului

    RECOMANDATE 24/10/2025

    Un cunoscut bucătar din Republica Moldova, trimis pe banca acuzaților pentru trafic de droguri

    Populare în ultima lună
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20253.808 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.406 Views
    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”
    21/10/2025607 Views
    De la un mesaj pe Facebook la o întâlnire adevărată: scriitorul Cezar Paul-Bădescu merge în satul Roșu
    20/10/2025424 Views
    Recomandate
    Muncă 24/10/20253 Mins Read47 Views

    Care este secretul celei mai scumpe cafele din lume?

    Cercetătorii indieni au aflat cum se modifică boabele de cafea după ce trec prin sistemul…

    Parlamentul European adoptă prima lege privind monitorizarea solului

    Un cunoscut bucătar din Republica Moldova, trimis pe banca acuzaților pentru trafic de droguri

    Trecerea la ora de iarnă. Cum să te adaptezi mai ușor. Sfaturile unui psiholog

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Care este secretul celei mai scumpe cafele din lume?

    Parlamentul European adoptă prima lege privind monitorizarea solului

    Un cunoscut bucătar din Republica Moldova, trimis pe banca acuzaților pentru trafic de droguri

    Cele mai populare

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.