Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Studiu/ Un implant ocular permite pacienților să vadă din nou

    Stăpânii de câini și cei de pisici: care sunt diferențele dintre aceste două categorii

    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce este cafeaua turcească: preparatul tradițional are o istorie de sute de ani

    01/03/20253 Mins Read26
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cafeaua turcească este o tradiție străveche, notează foodandwine.com. „Cafeaua are o istorie de 500 de ani. Nu este doar o băutură simplă, ci un stil de viață. Este cea mai veche metodă de preparare a cafelei din lume, inventată în secolul al XVI-lea, în timpul Imperiului Otoman. Și nu este vorba despre un anumit tip de boabe de cafea, ci o metodă și un mod de preparare”, explică Pelin Tanyeri, manager la un restaurant din Washington D.C.

    Deoarece cafeaua se depune la fundul ceștii și ajunge, astfel, ca să fie consumată, trebuie să fie măcinată foarte fin, chiar mai fin decât espresso. Rezultatul este o cafea mai puțin concentrată. Cafeaua turcească este preparată cu mai multă apă decât variantele italiene și este destinată a fi savurată lent, nu băută rapid ca un shot. Ceștile de cafea turcească sunt mici, asemănătoare celor de espresso, dar au o istorie bogată. În trecut, acestea nu aveau toartă, dar astăzi majoritatea au acest accesoriu, pentru a facilita manevrarea băuturii fierbinți.

    Cum se prepară cafeaua turcească

    Cafeaua turcească este o artă a tehnicii, explică Tanyeri. „Cafeaua turcească nu este filtrată. Bei zațul de cafea, și nu e infuzată, ci gătită sau fiartă”. Cafeaua este preparată într-un ibric tradițional, de obicei fabricat din cupru sau alamă, numit cezve. Poate fi preparată îndulcită sau fără zahăr. Poți alege între varianta dulce, semi-dulce sau fără zahăr.

    Pentru a prepara cafeaua, se adaugă în cezve 3/4 linguri de cafea măcinată la o ceașcă de apă, împreună cu până la 1 linguriță de zahăr, dacă se dorește. „Cafeaua formează o spumă, iar aceasta este turnată împreună cu băutura. Îți vei da seama că ai obținut o cafea turcească bună după spuma de deasupra”, explică Tanyeri.

    Cum se bea cafeaua turcească

    Spre deosebire de cafeaua obișnuită, pe care mulți oameni o beau pe fugă, cafeaua turcească este destinată unei experiențe relaxate. Este un ritual. „O servim alături de un pahar mic de apă și o bucată de rahat turcesc. Nu este doar o băutură simplă, ci un prilej de socializare,” spune Tanyeri.

    Apa este servită pentru a curăța papilele gustative în timp ce aștepți să se răcească cafeaua și ca zațul să se depună la fundul ceștii. Cafeaua turcească este adesea servită după mese, oferind prilejul perfect pentru prieteni și familie să stea la povești în timp ce își savurează băutura. Tanyeri spune că adoră să vadă clienții americani încercând cafeaua turcească la restaurantul său, considerând-o o oportunitate „de a le prezenta cultura și de a le oferi o nouă experiență gustativă.”

    Câtă cofeină conține cafeaua turcească?

    Nivelul de cofeină din cafeaua preparată astfel depinde de numărul de cești consumate, dar este, de obicei, servită în porții mai mici decât o cafea filtrată. O porție standard de cafea turcească are aproximativ 60-90 ml, în timp ce o ceașcă de cafea filtrată este, de obicei, între 240 și 360 ml.

    Tanyeri menționează că este obișnuit să bei câteva cești pe zi, mai ales după mese, pentru a ajuta digestia.
    Astfel, consumul de cofeină poate fi ridicat, în funcție de cantitatea băută. În general, cafeaua turcească este mai concentrată decât cafeaua filtrată. Iar faptul că nu este filtrată înseamnă că are mai multă cofeină per porție, chiar dacă dimensiunea ceștii este mai mică.

    Cafeaua turcească nu este doar o băutură, ci o tradiție și un simbol al ospitalității. Fie că o savurezi într-o cafenea tradițională din Istanbul sau o prepari acasă, aceasta oferă o experiență unică, menită să fie trăită și împărtășită.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 21/10/2025

    Studiu/ Un implant ocular permite pacienților să vadă din nou

    Odihnă 21/10/2025

    Stăpânii de câini și cei de pisici: care sunt diferențele dintre aceste două categorii

    Cultură 21/10/2025

    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”

    Populare în ultima lună
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20252.369 Views
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/2025769 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025627 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025624 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 21/10/20253 Mins Read12 Views

    Studiu/ Un implant ocular permite pacienților să vadă din nou

    Sheila Irvine, din Wiltshire, a fost una dintre cei 38 de pacienți din cinci țări…

    Stăpânii de câini și cei de pisici: care sunt diferențele dintre aceste două categorii

    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Studiu/ Un implant ocular permite pacienților să vadă din nou

    Stăpânii de câini și cei de pisici: care sunt diferențele dintre aceste două categorii

    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”

    Cele mai populare

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.